Verkkouutiset

Tehtaankadulla käytiin suremassa Nemtsovin murhaa – ”taas me olemme täällä”

Venäjän suurlähetystö on tullut tutuksi paikaksi ihmisoikeusaktivisteille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän Suomen-suurlähetystön edustalla järjestettiin lauantai-iltana surumielenosoitus oppositiojohtaja Boris Nemtsovin muistoksi. Tapahtuman järjesti sananvapausjärjestö Suomen Pen.

– Taas meidän on tultava Tehtaankadulle, pahoitteli yksi tilaisuuden puhujista, EU-parlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän muisteli olleensa paikalla myös 2006, kun venäläinen toimittaja Anna Politkovskaja murhattiin. Pienempiä mielenosoituksia on sen jälkeen ollut useita, ja Hautala on osoittanut mieltään Venäjän hallintoa vastaan myös Strasbourgissa 2011, kun ihmisoikeusaktivisti Natalia Estemirova murhattiin.

Myös EU-parlamentaarikko Nils Torvalds (r.) kertoi olleensa paikalla aiemminkin. Vuosi oli 1968, jolloin Neuvostoliiton panssarit kukistivat mielenosoituksen Tshekkoslovakiassa. Yleisön joukosta pari muutakin ilmoitti olleensa mukana samassa tapahtumassa.

Tulisimman puheen piti sananvapausaktivisti Kerkko Paananen. Hän syytti Venäjän hallintoa rikolliseksi ja vaati Suomen valtiojohtoa kovempiin toimiin Venäjää vastaan.

– Meidän pitäisi olla Suomen eduskunnan edessä ja muistuttaa, että Venäjän asia on Suomen asia, Paananen sanoi puheensa maltillisemmassa jaksossa.

Hautala muistuttaa, että murhan tekijää ei tiedetä, joten Venäjän hallintoa ei voida syyttää. Kreml loi kuitenkin Nemtsovista kuvan kansanvihollisena ja kätyrinä.

– Kreml luo ilmapiirin, jossa väkivalta on yksi huipentuma, hän toteaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on luvannut, että Venäjä tekee ”kaikkensa” murhan selvittämiseksi. Hautala arvioi, että aiemmat esimerkit eivät ole rohkaisevia ja viittaa Politkovskajan ja Estemirovan selvittämättömiin murhiin.

Hautala huomauttaa, että Nemtsov arvosteli myös EU:ta ja syytti länsipoliitikkoja ”schröderismistä”. Termi viittaa Saksan entiseen liittokansleriin Gerhard Schröderiin ja tarkoittaa, että kaupankäynti ohittaa ihmisoikeudet.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kävi paikalla laskemassa kynttilän. Hän piti myönteisenä tietona sitä, että Putin lupasi selvityttää murhan tekijän.

– Täytyy olla kärsivällinen. Uskon että siellä tehdään kaikki mahdollinen.

Heinäluoma uskoo, että tapahtuma ”pysäyttää” Venäjän.

– Se saa kaikki puolustamaan ihmisten oikeutta ilmaista mielipiteensä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)