Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin torstai-iltana vanhuspalvelulakia. Kansanedustaja Paula Risikko (kok.) sanoi kaikkien tavoitteena olevan, että ikääntynyt voisi asua mahdollisimman pitkään kotona.
– Mutta pakko sanoa: tarkoitus ei pyhitä keinoja. Jo lausuntovaiheessa tämä paketti sai paljon kritiikkiä juuri siitä syystä, että tämä ei ole realistinen. Tästä puuttuvat rahat, ja tästä puuttuu henkilöstö, Paula Risikko ihmetteli.
Hän otti esimerkiksi lakiesityksestä uuden palvelumuodon, turva-auttamispalvelun, ”joka sinänsä on oikein hyvä, ja meillä on ollut siitä kokemusta”.
– Täällä sanotaan näin, että turva-auttamispalvelussa avun tarpeen arvioi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö. Sen minä ymmärrän oikein hyvin, mutta sitten kohta 5: ”Avun antaja on tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö”, Risikko luki lakiesityksestä.
– Mistä ihmeestä te meinaatte napata vielä tännekin tämän sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilön? Jos se arvio tehdään, että siellä on vain ihminen kaatunut kotona ja kaikki on hyvin, hän vastaa puhelimeen, niin oikeastiko ajattelette, että sinne 50 kilometrin päähän lähtee lähihoitaja? On kokemusta siitä, että meillä on myös muita ammattihenkilöitä, jotka voivat lähteä sinne auttamaan, kun sen arvion on tehnyt kuitenkin ammattihenkilö.
Edustaja ihmetteli, että lausuntokierroksella laissa ei ollut tätä kohtaa, jonka mukaan olisi vaadittu vähintään lähihoitaja.
– Nyt se on täällä. Mistä te kuvittelette ottavanne nämä lähihoitajat? Ette te mistään niitä saa. Te petkutatte tälläkin lailla ikäihmisiä uskottelemalla, että nyt kaikki muuttuu, ja minä olen tosi pahoillani siitä, Paula Risikko sanoi.
Hän kehotti sijaisministeri Hanna Sarkkista (vas.) sanomaan tulevalle ministeri Aki Lindénille (sd.), että ”ottaa heti yhteyttä Kuntaliiton ikäpalvelujen johtajien verkostoon, joka tänä päivänä on kokoontunut ja madonluvut sanonut tästä tilanteesta. Kuunnelkaa heitä”.
– Ja edustaja Kiljuselle sanon, että pihalla te olette tästäkin asiasta, Risikko tokaisi lopuksi.
SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen oli hieman aiemmin todennut puheessaan, että ”nyt meillä on hallitus, jolla on selkeä ikäpoliittinen ohjelma, monia, monia uudistuksia ja tämä viimeisin uudistus on nyt tietenkin tämä kotihoidon tuen järjestäminen uudella tavalla, vahvistetaan sitä. Sekin on merkittävä askel. Ensimmäisen kerran — onneksi olkoon — meillä on hallitus, joka nimenomaan tarttuu nyt ikäihmisten ongelmiin”.