Verkkouutiset

TE: Nokian romahdus kertoo karua kieltä – ”tämä raivostuttaa”

Yhtiön kompastuminen matkapuhelimissa on toistumassa verkkomaailmassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nokian romahdus kertoo siitä, että sijoittajat ovat menettäneet uskonsa yhtiöön. Nokian arvo on ollut näin alhainen viimeksi vuoden 2013 vaikeuksissa, kertoo Talouselämä.

Yhtiö on leikannut ensi vuoden tulosennusteitaan. Markkinaosuus lipsuu eikä tuotteiden kilpailukyky ole kunnossa. Nokian markkina-arvo laski 16,6 miljardiin euroon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Myös FIM Fennon seniorisalkunhoitaja Juha Varis myi pois osakkeita.

– Olisin kaivannut enemmän toimenpiteitä. Näillä ei vielä kovin pitkälle pötkitä. Oletin että muutosprosessi olisi ollut pidemmällä, ettei taas tarvitse koko ensi vuotta odottaa, Varis sanoo.

Nokialla on ollut ongelmia 5g-verkkotuotteita pyörittävien ReefShark-prosessorien viivästymisen kanssa. Yhtiö lisäsi tuotekehityspanoksia vuosi sitten. Toimitusjohtaja Pekka Lundmark vakuutti Nokian tulosta esitellessään yhtiön tekevän kaiken tarvittavan, jotta kilpailukyky palautuu. Tuotteisiin pitää investoida lisää taas satoja miljoonia.

– Tämä raivostuttaa. Eikö yhtiöllä ole osaamista ja näkemystä arvioida mikä se tuotekehitystason pitää olla vaikka matkapuhelinverkoissa, Varis kysyy.

Varis ei näe edellytyksiä tuloskasvuun pitkään aikaan. Nokia on alkanut vetäytyä Kiinan 5g-markkinasta, eikä yhtiö kasva mobiiliverkoissa.

Varis kertoo, kuinka Jorma Ollila ratkaisi yhtiön 1990-luvun ongelmat ja vei sen menestykseen. Huono tiedonkulku ja liika itsevarmuus johtivat kuitenkin matkapuhelinten romahdukseen. Nokian hallituksen entinen puheenjohtaja Risto Siilasmaa sai aikaiseksi käänteen ja teki onnistuneita kauppoja. Tätä seurasi kuitenkin romahdus, ja yksi ongelma oli jälleen kerran tiedonkulku.

Lundmark muuttaa Nokian organisaatiota ja strategiaa. Yhtiö kertoo yksityiskohtia joulukuussa.

Ericsson, Huawei ja Samsung hengittävät Nokian niskaan, ja tilanne on tiukka. Myös Microsoft, Google ja Intel, joilla kaikilla on uusi 5g-strategia, ahdistavat Nokiaa.

Nokia kompuroi aikanaan, kun matkapuhelimissa tärkeimmäksi osaksi tulivat ohjelmistot. Nyt sama kehitys on menossa verkkomaailmassa.

Nopeat 5g-verkot perustuvat entistä vahvemmin ohjelmistoihin. Tämä ei ole Nokialle pelkkä mahdollisuus vaan myös uhka.

– Isot ohjelmistopelurit ovat viime ¬aikoina ostaneet 5g-softataloja ja rautataloja. Ne ovat liittämässä ohjelmistoonsa 5g-verkkopuolta tällaisena lisukkeena ensin yritysmarkkinan kokonaisratkaisuissa, sanoo Aalto-yliopiston professori Heikki Hämmäinen.

Matkapuhelinverkot ovat kehittyneet vaiheittain. 5g avaa ohjelmistojäteille mahdollisuuden kasvuun ensin yritysmarkkinan kautta. Uhka on selvä Nokialle.

– 5g on yhä enemmän vaativaa softaa ja verkon hallintaa. Jos rauta menee bulkkiin, sitä löytyy eri toimittajilta, Hämmäinen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)