Verkkouutiset

Tätä ei uskalleta kertoa Ebolasta – ”voi muuttaa historiaa kuin rutto”

Tartuntatautiasiantuntijan mukaan Länsi-Afrikassa raivoavaan Ebola-epidemiaan liittyy uhkia, joista ei haluta puhua julkisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nykyinen Ebola-epidemia on vaatinut jo lähes 2 500 henkeä viimeisen puolen vuoden aikana. Kaikkiaan sairastuneita on noin 4 300.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti viime viikolla, että pian Liberiassa, Sierra Leonessa, Guineassa ja Nigeriassa saattaa löytyä tuhansia uusia tartuntoja viikossa.

Minnesotan yliopiston tartuntatautien laitoksen johtaja Michael T. Osterholm sanoo, että Ebola voi muuttaa historiaa kuin rutto.

”Kaikista terveysviranomaisten käymistä keskusteluista ja tapaamisista huolimatta kukaan ei myönnä julkisesti, että olemme siirtyneet tuntemattomille vesille. Luontoäiti on tällä hetkellä tämän kriisin ainoa valtaapitävä”, Osterholm kirjoittaa NY Timesin mielipidekirjoituksessaan.

Ebola-epidemiaan liittyy Osterholmin mukaan kaksi mahdollista kauhuskenaariota.

Ensimmäisessä Ebola leviäisi kolmannen maailman suurkaupunkeihin.

Osterholm muistuttaa, että nykyinen epidemia alkoi varsin erilaisessa ympäristössä kuin viimeisen 40 vuoden aikana Afrikassa tapahtuneet 19 muuta Ebola-epidemiaa.

”Tartuntoja on helppo kontrolloida eristäytyneissä kylissä. Afrikan väestö on kuitenkin kasvanut 300 prosentilla viimeisen neljän vuosikymmenen aikana. Suurin osa väestönkasvusta on tapahtunut suurissa slummeissa.”

Osterholm kysyykin, mitä tapahtuu, jos tartunnan saanut, mutta vielä oireeton ihminen matkustaa lentokoneella Lagosiin, Nairobiin, Kinshasaan tai Mogadishuun.

Vaaralliset mutaatiot mahdollisia

Toinen Osterholmin maalaama kauhukuva on Ebolan mutatoituminen sellaiseksi, että se leviää ilmateitse.

”Virologit inhoavat puhua tästä julkisesti, mutta pohtivat sitä ehdottomasti yksityisesti.”

Osterholmin mukaan Ebolan kaltaiset virukset ovat tunnettuja siitä, kuinka paljon ja nopeasti ne kehittyvät.

”Yhteen ihmiseen tarttuva virus voi olla geneettisesti erilainen verrattuna siihen virukseen, joka tarttuu seuraavaan uhriin”, Osterholm kertoo.

Nykyisen Ebola-viruksen kehitys ja leviäminen on Osterholmin mukaan ennennäkemätöntä.

”Tartuntoja ihmisestä toiseen on ollut viimeisen neljän kuukauden aikana enemmän kuin viimeisen 500-1 500 vuoden aikana yhteensä ja jokainen uusi tartunta tarkoittaa biljoonia geneettisen nopan heittoja”, Osterholm maalaa.

Osterholmin mukaan viranomaiset eivät uskalla puhua ilmateitse leviävän Ebola-viruksen mahdollisuudesta, koska he eivät halua tulla syytetyiksi pelon lietsomisesta.

Osterholm myöntää voivansa joutua nyt itse samojen syytösten kohteeksi. Hänen mielestään riski on kuitenkin todellinen, eikä maailma ole valmis ryhtymään riittäviin toimenpiteisiin Ebolan nujertamiseksi ennen kuin se nostetaan pöydälle.

Osterholmin mukaan Ebolaan olisi vastattava YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmalla, joka antaisi YK:lle täydet valtuudet ryhtyä Afrikassa riittäviin toimenpiteisiin epidemian torjumiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)