Verkkouutiset

”Tässä vähän meitä ihmisiä suurempia voimia tarvitaan”

Palestiinan edustuston aseman parantaminen toi eduskunnan keskusteluun uskonnollisiakin viittauksia.

Eduskunnan täysistunnossa puhuttiin tiistaina hallituksen esityksestä Palestiinan edustuston aseman nostamiseksi. Keskustelussa varapuhemies Pekka Ravi (kok.) joutui muutaman kerran pyytämään pysymistä ”fokuksessa”.

Puheenvuorot aloittanut vasemmistoliiton Anna Kontula tuomitsi Israelin toimet.

Perussuomalaisten Mika Niikko katsoi, että Kontulan haluama ostoboikotti esimerkiksi Israelin Jaffa-appelsiineja kohtaan on muurien rakentamista, joka ei johtaisi hyvään.

Kristillisdemokraattien Jouko Jääskeläinen kiitti Rkp:n Jörn Donnerin toivetta rauhanratkaisusta. Jääskeläinen kuitenkin epäili, että ”tässä vähän meitä ihmisiä suurempia vaikutteita ja voimia tarvitaan”.

Sdp:n Ilkka Kantolan mukaan Suomen näkemys on johdonmukaisesti ollut, että kestävä ratkaisu Lähi-idän vaikeaan konfliktiin olisi saatavissa kahden valtion mallin pohjalta. Hänen mukaansa päämäärää kohti on edettävä ja menettelytapojen vahvistettava luottamusta.

Perussuomalaisten Lea Mäkipää totesi, että ”näin arkisena ihmisenä, meidän on aina muistettava Raamatun sanat, että Israel on Jumalan silmäterä ja joka tähän koskee saa myös seuraukset tuntea. Kun tämä lähetetään ulkoasiainvaliokuntaan, niin kyllä toivoisin että näitä asioita keskusteltaisiin hyvin perin pohjin”.

Perussuomalaisten Pertti Virtanen aloitti kuvaillen joutumisestaan Max Jakobsonin kanssa sanaharkkaan, kun ”pidin Jeesusta vähän omituisena lintuna ja narrihahmon esikuvana sille, kun noustaan esivaltaa vastaan”. Virtanen arvosteli polveilevassa puheessaan ”täälläkin puhumista kuin oltaisiin jostain keskiajalta” ja kysyi ”miksi täällä yhtäkkiä täytyisi olla Jehova-tyyppinen, mustavalkoinen Vanhan Testamentin Jumala”.

Kokoomuksen Ben Zyskowiczin mukaan siirtokuntarakentaminen ei edistä rauhanprosessia, mutta palestiinalaisosapuolelta on vaadittava Israelin valtion tunnustamista.

– Suomen media on erittäin aktiivinen ja ahkera kertomaan Israelissa olevista ihmisoikeusongelmista. Mutta enpä ole nähnyt kovin montaa dokumenttia esimerkiksi Gazan alueelta, missä yhteistoiminnasta epäiltyjä ihmisiä murhataan ja ruumiita vedetään pitkin kylien raitteja varoituksena muille, Ben Zyskowicz sanoi.

Vasenryhmän Jyrki Yrttiahon Israel-käsitysten Zyskowicz sanoi olevan ”täysin metsässä”. Anna Kontulalle Zyskowicz vastasi näin:

– Minä en ainakaan tarvitse yhtään kansainvälisen oikeuden professoria enkä yhtään YK:n ihmisoikeuselintä todetakseni, että Israel on ainoa maa tuolla alueella, jossa on toimiva monipuoluejärjestelmä, vapaa lehdistö ja kokoontumisvapaus.

Mika Niikko kuumensi salia toteamalla, että juutalaisten tuotteiden ostoboikotti oli myös 1930-luvun alussa. Varapuhemies Ravi totesi tuolloin, että historiasta puhuminen päättyy tähän.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)