Verkkouutiset

Tasa-arvo ja lasten terveys ovat tutkijan mukaan kehittyneet muutamassa sukupolvessa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Tässä ovat ihmiskunnan kolme ilonaihetta vuodelta 2023

Tutkijan mukaan maailma on ottanut viime vuosina harppauksia parempaan suuntaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaikista sotien ja pandemioiden kaltaisista ikävistä uutisista huolimatta maailma on myös muuttunut paremmaksi viime vuosina, sanoo tilastotieteilijä Ola Rosling SVT:n haastattelussa. Rosling on ruotsalaisen Gapminder-säätiön puheenjohtaja, ja hän jatkaa edesmenneen isänsä, kansainväliseen kuuluisuuteen nousseen professori Hans Roslingin työtä ihmiskunnan hyvinvoinnin kehityksen kuvaajana.

Haastattelussa Rosling nostaa esille kolme esimerkkiä siitä, miten maailma on viime aikoina selvästi kehittynyt parempaan suuntaan. Ensimmäinen on lapsikuolleisuuden romahtaminen, hän sanoo. Vielä 200 vuotta sitten noin 40 prosenttia maailman lapsista kuoli ennen viisivuotispäiväänsä. Vuonna 2023 luku on neljä prosenttia.

– Tämä on mahtava muutos, johon ei vielä neljä sukupolvea sitten olisi ikinä uskottu, Rosling sanoo.

Rosling muistuttaa myös äärimmäisen köyhyyden vähentyneen viimeisen 30 vuoden aikana historiallisen nopeasti. Kyselyissä jopa 90 prosenttia vastaajista uskoo köyhyyden kasvaneen viime vuosikymmenten aikana, Rosling toteaa.

Koronapandemian aikana äärimmäinen köyhyys itse asiassa kasvoi ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Tähän ei kuitenkaan Roslingin mukaan kiinnitetty julkisuudessa juuri huomiota.

– Emme kiinnitä huomiota siihen kun asiat huononevat, koska uskomme asioiden aina olleen huonosti. Tässä on negatiivisen maailmankatsomuksen vaara, Rosling sanoo.

Kolmantena positiivisena trendinä Rosling nostaa esille naisjohtajien ennätyksellisen määrän maailmalla. Ennen 1950-lukua juuri millään valtiolla ei ollut koskaan ollut naispuolista poliittista johtajaa, mutta vuoteen 2023 mennessä 87 valtiolla on ollut joko naispuolinen presidentti tai pääministeri. Tämä vastaa lähes puolta maailman valtioista, Rosling toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)