Verkkouutiset

Tasavallan presidentti: Talvisodan muistomerkki kunnioittaa raskasta uhria

Isänmaan puolesta menetti Talvisodassa henkensä yli 25 000 suomalaista.

Talvisodan kansallinen muistomerkin paljastettiin torstaina viiden jälkeen Helsingin Kasarmitorilla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti moninkertaisesti lävistetyn, silti yhä pystyssä seisovan muistomerkin kunnioittavan itsenäisyyden säilyttämisen raskasta uhria – niitä yli 25 000 suomalaista, jotka talvisodassa menettivät henkensä isänmaan puolesta.

– Teos kuvastaa yksittäistä ihmistä jonkin häntä itseään paljon suuremman asian välikappaleena – kokonaisen kansakunnan tulevaisuuden, joka oli lunastettava kallein uhrauksin, hän totesi puheessaan.

Muistomerkin paljasti hankkeen suojelija presidentti Martti Ahtisaari. Hän muistutti puheessaan, kuinka itsenäisen Suomen kolmen ensimmäisen vuosikymmenen aikana suomalaiset kokivat monta vakavaa kriisiä laajempien, kansainvälisten kriisien seurauksina.

– Talvisota oli yksi näistä kriiseistä, luonteeltaan ainutlaatuinen. Silloin suomalaisia yhdisti voimakas tietoisuus siitä, että taistelimme arvoista, vapaudesta, kansanvallasta ja oikeusvaltion olemassaolosta, hän painotti.

Muistomerkin on suunnitellut kuvanveistäjä Pekka Kauhanen. Paljastamispäiväksi valittiin opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan marraskuun viimeinen päivä, joka oli talvisodan alkamispäivä vuonna 1939. Muistomerkki on myös osa Suomi100-juhlallisuuksia.

Muistomerkki liitetään osaksi HAM Helsingin taidemuseon julkisten veistosten kokoelmaa, johon kuuluu 270 veistosta eri puolilla kaupunkia.

Muistomerkkihankkeen alullepanija on Talvisotayhdistys ry.

https://twitter.com/SuomiFinland100/status/936255007950811136

Uusimmat
MAINOS