Verkkouutiset

Tasan 75 vuotta sitten: Hitler ja Stalin yrittivät salaa toista sopimusta Suomesta

Molotov-Ribbentrop -sopimuksen tietää moni. Harvemmin tiedetään, että Neuvostoliitto ja Natsi-Saksa yrittivät toistakin sopimusta.

Venäläinen historioitsija Boris Sokolov kirjoittaa Neuvostoliiton Saksalle marraskuussa 1940 tarjoamasta uudesta maailman maita niille jakaneesta sopimusluonnoksesta. Neuvotteluista on nyt kulunut 75 vuotta.

Sopimusta yritti kolmipäiväisellä Berliinin-vierailullaan Neuvostoliiton ulkoministeri Vjatseslav Molotov. Molotov-Ribbentrop -sopimus salaisine lisäpöytäkirjoineen, joka jo jakoi Eurooppaa, oli solmittu vuotta aiemmin. Sen jälkeen Neuvostoliitto oli nielaissut Baltian ja Suomi käynyt Talvisodan Neuvostoliittoa vastaan.

Uuden sopimuksen salaisessa liitteessä Neuvostoliitolle määriteltiin alueita Intian Valtameren ja Lähi-idän suunnalla. Käytännössä uusi sopimus olisi merkinnyt Neuvostoliiton odottavan sen ajan, kun Saksa murskaisi läntiset vastustajansa.

Neuvostoliiton kerrotaan vaatineen saksalaisia vetämään joukkonsa Suomesta, lupaa miehittää Suomi ja saada Romania, Bulgaria ja Turkki. Molotov halusi ”Neuvostoliitolle luvan miehittää se maa (Suomi)”.

Adolf Hitlerin todetaan kuitenkin ”kategorisesti” vastustaneen jo etukäteen Josif Stalinin uutta sotaa Suomessa. Molotov poistui Berliinistä jatkosopimusta vailla.

Kun uutta sopimusta ei syntynyt, oli Neuvostoliiton ja Saksan välinen sota väistämättä edessä. Joulukuussa 1940 Hitler hyväksyi Barbarossa-suunnitelman eli hyökkäyksen Neuvostoliittoon.

Uusimmat
MAINOS