Verkkouutiset

Tarvitaanko poikakoulut takaisin? Lasse Lehtinen: Vääryys on kääntynyt

Peruskoulu on enemmän tyttöjen kuin poikien koulu.

Kirjailija ja entinen EU-parlamentin jäsen Lasse Lehtinen (sd.) kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnissaan ihmetelleensä, miten eri suuntiin murkkuikäiset pojat ja tytöt näyttävät kehittyneen. Miehenalut ovat rutkasti jäljessä ikäisistään nuorista naisista.

– Tasa-arvon kannalta kehitys on varmaan ollut oikea. Mutta onko vuosikymmeniä vallinnut vääryys tyttöjä kohtaan ajan mittaan kääntynyt vääryydeksi poikia kohtaan? Ainakin se ilmenee käyttäytymisessä ja tutkimusten mukaan myös koulumenestyksessä, Lasse Lehtinen kysyy.

Niinpä 1990-luvulla syntyneiden joukossa naisten koulutustaso on jo selvästi korkeampi kuin saman ikäisten miesten.

– Rankka murrosikä juuri ennen lukiota on monille pojille mahdoton tilanne. Aikuistuneiden tyttöjen rinnalla poika on helposti epävarma mölö. Yläasteella tytön ero kypsyydessä saman ikäiseen poikaan voi olla jopa kolme vuotta.

Lehtisen mukaan ”peruskoulu on enemmän tyttöjen kuin poikien koulu, sillä naisopettajat eivät kovin hyvin ymmärrä poikien sielunelämää”.

– Kuuliaisesti opetusta seuraavat tytöt saavat siten parempia arvosanoja ansiottakin, hän arvelee.

– Ongelmia tulee helposti, jos opettajalla ei ole riittävää ymmärrystä poikien maailmasta. Jo tasa-arvon vuoksi miesopettajia pitäisi saada lisää. Pojat kohtaavat aikuisen miehen koulussa yleensä vasta tarkkailuluokilla, kun syrjäytyminen on jo edennyt pitkälle, Lasse Lehtinen kirjoittaa.

Lehtinen arvelee, että huuto olisi valtava, jos asia olisi toisin päin. Hän ihmettelee johdonmukaisuuden puutetta: sama henkilö saattaa vastustaa ase- tai kansalaispalvelusta molemmille sukupuolille, mutta ei näe yhteiskoulussa mitään hassua.

– Pisa-vertailussa Suomeakin paremmin menestyneessä Aasiassa poikaluokkia kokeillaan jo. Uskaltaisivatko tytöt olla rohkeampia ainevalinnoissaan, jos he kävisivät koulua omassa ryhmässään, ja paranisiko poikien itseluottamus poikaporukassa?

Yhteiskoulun Lasse Lehtinen vitsailee sopivan vain tytöille. Hän kertoo itse käyneensä poikalyseota kahdeksan vuotta, josta hänellä on vain hyvää sanottavaa.

– Tossun alle ehtii kyllä aikuisenakin. Yhteiskoulun poikia kävi vähän sääliksi. Me kilpailimme sentään vertaistemme ressukoiden sekalaisessa joukossa, hyvässä ja pahassa.

Uusimmat
MAINOS