Verkkouutiset

“Tappolista on olemassa” – Putinin arvostelijoita pakenee Venäjältä

Presidentti Vladimir Putinin kriitikkona tunnettu toimittaja Ksenia Sobtshak aikoo paeta Venäjältä.

Venäläinen Kommersant kertoo Vladimir Putinia runsaasti kritisoineen toimittajan ja julkkiksen Ksenia Sobtshakin päättäneen lähteä Venäjältä.

Päätöksen takana on väitetty tappolista, jolta kerrotaan löytyvän venäläisiä oppositioaktiiveja ja Kremlin arvostelijoita. Hiljattain murhatun oppositiojohtajan Boris Nemtsovin sanotaan olleen samalla listalla.

Tappolistahuhuihin liittyy myös väitteitä venäläisten turvallisuuspalveluiden sisäisistä välienselvittelyistä.

Sobtshak on Pietarin entisen pormestarin Anatoli Sobtshakin tytär. Putin aloitti poliittisen uransa Sobtshakin hallinnossa 1990-luvun alussa.

Ksenia Sobtshak jakoi Kommersantin uutisen twitterissä ja totesi sen olevan ”hieman liioiteltu”.

Time-lehden mukaan toinen tunnettu toimittaja Aleksei Venediktov uskoo niin ikään joutuneensa vaaraan Nemtsovin murhan jälkeen. Hän oli Nemtsovin läheinen ystävä ja pakeni poikansa kanssa Israeliin pian murhan jälkeen.

”Tiesimme, että tappolista on olemassa”, hiljattain Moskovaan palannut Venediktov sanoo Timelle.

Nemtsovin surmasta on asetettu syytteeseen kaksi tšetšeenimiestä. Kaikkiaan surmasta epäiltynä on pidätetty viisi miestä. Yksi heistä on tunnustanut. Kuudennen epäillyn kerrotaan joutuneen poliisin saartamaksi Tšetšenian Groznyissa ja räjäyttäneen itsensä vahingossa käsikranaatilla.

Vangittujen kuulusteluihin on liittynyt epäselvyyksiä ja heitä on väitetysti kidutettu. Murhan motiivi on Venäjän viranomaisten mukaan ollut islamistinen. Nemtsovia ei kuitenkaan tunnettu voimakkaana islamin kritisoijana.

Toinen surman kysymysmerkeistä on murhan tunnustanut Zaur Dadajev. Dadajev on palvellut Tšetšenian presidentin Ramzan Kadyrovin alaisuudessa toimivissa sisäministeriön erikoisjoukoissa. Kadyrov kehui Dadajevia sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun hän oli tunnustanut murhan.

Putin taas luovutti Kadyroville viime viikon maanantaina yhden Venäjän korkeimmista kunniamerkeistä.

Kadyrov on arvostellut Aleksei Vendiktovia julkisesti. Hänen mukaansa Venediktov on tehnyt Echo Moskvy-radiokanavasta anti-islamismin äänitorven, joka valtion pitäisi panna kuriin. Myös itse Vladimir Putin on haukkunut Venediktovia.

Arvostelusta huolimatta Venediktov ei usko presidentti Putinin olevan suoraan arvostelijoihinsa kohdistuvan terrorin takana. Hänen mukaansa kyse on pikemminkin oikeuden omiin käsiinsä ottaneista yli-innokkaista turvallisuuspalveluista, jotka kilpailevat nyt keskenään Kremlin puolustajan manttelista.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)