Verkkouutiset

Britannian F-35B Lightning II -hävittäjä ja Suomen Hornet-hävittäjä Siilinjärvellä kesäkuussa 2022. LEHTIKUVA / MATIAS HONKAMAA

Tanskan tilaamat F-35-hävittäjät jopa vuoden myöhässä – entä Suomen tilaus?

Vaikutuksista Tanskan F-16-hävittäjien toimituksiin Ukrainaan ei ole ilmoitettu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti 12. kesäkuuta 2023 keskeyttävänsä uusien F-35-hävittäjien vastaanottamisen heinäkuun alusta, koska niiden Block 4 -versioon kuuluvan Technology Refresh 3 -päivityksen sertifiointi on viivästynyt. TR-3:n lisätty prosessointikyky ja muistikapasiteetti mahdollistavat edistyksellisen ohjelmiston asentamisen.

Päivitys kasvattaa F-35:n kykyä kantaa enemmän pitkän kantaman täsmäaseita, lisää yhteistoimintakykyä muiden lavettien kanssa, tehostaa elektronisen sodankäynnin kykyjä, nopeuttaa datafuusiota, parantaa koneen sensorien kykyä löytää ja seurata maaleja ja hyökätä niitä vastaan sekä selviytyä ilmapuolustuksen ja kyberavaruuden uhista.

F-35-hävittäjien toimitusten oli määrä alkaa viimeistään viime huhtikuussa, mutta nyt toimitukset ovat siirtyneet aikaisintaan ensi huhtikuuhun, mahdollisesti jopa kesäkuuhun 2024.

Pentagonin F-35-ohjelmaviraston tiedottaja Russ Goemaeren mukaan tuotantolinjalta valmistuvia koneita ei oteta vastaan ennen kuin niiden taistelukyky on vahvistettu käyttäjien odotusten mukaisesti.

Viivästyminen vaikuttaa myös F-35:n ulkomaisiin tilaajiin. Esimerkiksi Tanskalle vielä ensimmäiset neljä F-35-hävittäjää ilmeisesti saapuvat puolustusvoimien esikunnan mukaan Skrydstrupin lentotukikohtaan 1. lokakuuta. Kuitenkin F-35-hävittäjien seuraavasta erästä, jonka piti saapua vuoden 2024 alussa, puolustusministeri Troels Lund Poulsen ilmoitti, että ne toimitetaan aikaisintaan ensi vuoden loppupuoliskolla.

Tanskan puolustusministeriön mukaan F-35:n toimitusten hidastuminen ei vaikuta maan Naton kanssa sopimiin velvollisuuksiin. Uutinen herättää ymmärrettävästi huolta Ukrainassa, jolle Tanska on ilmoittanut toimittavansa yhteensä 19 F-16-hävittäjää, ensimmäiset kuusi ennen kuluvan vuoden loppua, kuusi vuonna 2024 ja seitsemän vuonna 2025. Toimitusten myöhästymisestä ei kuitenkaan toistaiseksi ole ilmoitettu.

Suomen tilaamiin F-35-koneisiin myöhästymisen ei pitäisi ainakaan tässä vaiheessa vielä vaikuttaa. Lockheed Martinin Siivet-lehdelle antamien virallisten tietojen mukaan yhtiö sitoutunut toimittamaan ensimmäisen TR-3-koneen vuonna 2025 osana 15. tuotantosarjan sopimusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)