Verkkouutiset

Tänään sitä saa: MTK tarjoaa pyttipannua 30 sentillä

Maataloustuottajajärjestöt protestoivat alhaisia tuottajahintoja vastaan myymällä pyttipannua ja maitoa 30 sentin tuottajahinnalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC protestoivat ruokatuottojen epäreilua jakoa elintarvikeketjussa

Mielenilmaujs järjestetään 20 kaupungissa ympäri Suomen. Helsingin Narinkkatorilla kello 11–14 pidettävään päätapahtumaan on kutsuttu S-ryhmän, Keskon ja Lidlin johto, jolle järjestöjen puheenjohtajat esittävät vaatimuksensa tuottajien ja suomalaisen elintarviketeollisuuden vaikean tilanteen helpottamiseksi.

Tuottajat vaativat päivittäistavarakaupalta toimia kotimaisen ruuantuotannon ja sen työpaikkojen turvaamiseksi sekä läpinäkyvyyttä ruuan kuluttajahinnan muodostumisesta. Järjestöt vaativat myös seuraavalta hallitukselta tuottajan asemaa elintarvikeketjussa parantavia toimia. Tuottajajärjestöjen mukaan Suomeen tarvitaan EU-lainsäädännön mukaisten tuottajaorganisaatioiden toiminnan mahdollistava laki ja kauppatapojen reiluutta valvova asiamies.

Kuluttajilla on protestissa mahdollisuus halutessaan osoittaa tukensa tuottajille reiluuttamalla eli maksamalla pyttipannusta tuottajahintaa korkeamman summan. Helsingin Narinkkatorille on varattu noin 1 500 pyttipannuannosta. Tapahtumassa on myös mahdollista laittaa nimensä adressiin reilumman ruuan tuottajaosuuden puolesta.

Maatalouden kokonaistulot laskivat viime vuonna Luonnonvarakeskuksen tietojen mukaan noin kymmenyksen ja tästä vuodesta näyttää tulevan maataloudessamme vuosituhannen heikoin. Tuottajahinnat ovat laskeneet lähes kaikissa tuotantosuunnissa. Maidon tuottajahinta oli helmikuussa 18,5 prosenttia, rukiin 9 prosenttia, sianlihan 7,4 prosenttia, kananmunien 4,6 ja naudanlihan 3,1 prosenttia vuotta 2014 alhaisemmalla tasolla.

Tuottajien tavoitteena ei ole ruuan kuluttajahinnan nostaminen vaan ruokatuottojen reilumpi jako ketjussa. Tuottaja saa pyttipannun aineksista naudan paistista 18 prosenttia, ruokaperunasta 17 prosenttia, porsaan ulkofileestä 15 prosenttia ja maidosta 36 prosenttia kuluttajahinnasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)