Verkkouutiset

Tampereen yliopistoon ennätysmäärä kansainvälisiä hakijoita lukukausimaksuista huolimatta

Tampereen yliopisto oli ainoa hakijamääräänsä kasvattanut yliopisto.

Helsingin yliopisto vastaanotti tänä vuonna kansainvälisiin maisteriohjelmiinsa 30 prosenttia vähemmän hakemuksia kuin viime vuonna. Yliopiston tiedotteen mukaan hakemuksia saapui 1614.

Hakemuksista 57 prosenttia tuli EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta, kun edellisvuonna prosenttiosuus oli 73.

Lukuvuosimaksuja veloitetaan jatkossa kaikilta EU- ja Eta-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta, joiden opinnot alkavat syksyllä 2017 tai myöhemmin. Helsingin yliopisto uskoo tämän vaikuttaneen hakemusten määrän vähenemiseen. Hakijamäärien lasku oli kuitenkin maltillisempaa kuin esimerkiksi verrokkiyliopistoissa Ruotsissa, kun lukuvuosimaksut otettiin siellä käyttöön.

– Työtä Helsingin yliopiston kansainvälistymisen eteen tehdään suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Nyt tapahtunut kansainvälisten hakijoiden määrän lasku oli harmillista, mutta odotettavissa, sanoo Helsingin yliopiston kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Laitinen.

Hakijamääriä ei voi suoraan verrata edellisiin vuosiin, koska Helsingin yliopisto uusi tai uudisti kaikki syksyllä 2017 alkavat kansainväliset maisteriohjelmansa. Vähenemiseen vaikutti mahdollisesti myös se, että haku loppui jo 12.1., kun se aiemmin on kestänyt tammikuun loppuun.

Tampereen yliopiston kansainvälisiin maisteriohjelmiin hakemuksia tuli ennätysmäärä, 1111 kappaletta. Määrä on yliopiston tiedotteen mukaan 66 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Osittain kasvu selittyy sillä, että tarjolla oli nyt useampia maisteriohjelmia kuin viime vuonna, mutta kaikkia ohjelmia haettiin aiempaa enemmän. Tampereen yliopisto oli ainoa hakijamääräänsä kasvattanut yliopisto.

– Hakemusmäärämme on kokonaisuutena suurempi kuin koskaan, mutta myös hieman parempi kuin aiempina vuosina, jos katsotaan hakemuksia per hakukohde, kertoo Tampereen yliopiston kansainvälisten asioiden päällikkö Leena Wilkman.

Suomalaisten yliopistojen kansainvälisiin maisteriohjelmiin haettiin University Admissions Finlandin kautta. Haku päättyi 13. tammikuuta. Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Oulun yliopiston ja Lapin yliopiston hakuajat päättyvät myöhemmin tammikuussa.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)