Verkkouutiset

”Tämäkin konflikti päättyy aikanaan sopimukseen”

EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina Luxemburgissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskusteluja käydään muun muassa konfliktin kärjistymisestä Itä-Ukrainassa. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan kriisissä on aineksia ”suureen verenvuodatukseen ja pitkään konfliktiin”.

– Kuitenkin tämäkin konflikti päättyy aikanaan sopimukseen. Kyse on vain siitä, kuinka paljon tarpeettomia menetyksiä, kärsimyksiä ja ihmisuhrejakin saadaan ennen kuin se syntyy, Tuomioja arvioi blogissaan.

Hänen mukaansa sovun ainekset ovat jo olemassa Kiovan Maidanin aukion mielenosoitukset päättäneessä sopimuksessa.

– Jos Geneven torstain kokous Ukrainan, Venäjän, USA:n ja EU:n edustajien kesken toteutuu ja kaikki tulevat sinne aidosti ratkaisun hakemiseen sitoutuneina on sopimus mahdollinen, Tuomioja sanoo.

Sopimuksen on Tuomiojan mukaan perustuttava Ukrainan oikeuteen valita oma tiensä ja järjestää suhteensa Euroopan unioniin ja naapureihinsa haluamallaan tavalla.

– EU:n yhtenä lähtökohtana täytyy olla se, ettei EU halua naapurikseen Ukrainaa, jolla olisi jatkuva konflikti Venäjän tai kenenkään muun kanssa. EU ei halua liioin tilannetta, joka merkitsisi maan venäjänkielisen väestön historiallisen yhteyden kieltämistä Venäjään millään uusilla kaupallisillakaan jakomuureilla.

Tuomiojan mukaan kuitenkin ”toiveet tästä voivat kohta olla murskana”. Yle Radio 1:n Ykkösaamussa hän täsmensi, että ulkoministerit keskustelevat uusista talouspakotteista.

– Jos tapahtuu sotilaallinen väliintulo, silloin nämä ovat kyllä väistämättömiä, Tuomioja sanoi Ylelle maanantaiaamuna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)