Verkkouutiset

Tämä tviitti johti toimittajan pidätykseen Turkissa

Toimittaja pidätettiin pian tviitin julkaisun jälkeen.

Turkin poliisi pidätti turkkilaisen Tele 1 TV-kanavan toimittajan Sedef Kabaşin tämän julkaistua lauantai-illalla 23. tammikuuta seuraavan tviitin.

– ”Jos härkä menee palatsiin, hän ei muutu kuninkaaksi. Mutta palatsi muuttuu navetaksi.” – tšerkessisananlasku.

Kabaş toisti sananlaskun vielä illan uutislähetyksessä. Tämän jälkeen sunnuntain puolella kello 2 aamuyöllä Turkin poliisi pidätti Kabaşin. Sunnuntaina tuomioistuin määräsi Kabaşin vangituksi oikeudenkäyntiin asti. Tele 1 TV-julkaisi tviitissään videon käsiraudoissa kuljetettavasta toimittajastaan.

Kabaşia syytettään Turkin tasavallan presidentin loukkaamisen kriminalisoivan rikoslain 299. pykälän rikkomisesta. Tästä voidaan tuomita vuodesta neljään vuoteen vankeutta, ja jos loukkaus tapahtuu julkisesti, on tuomiota voidaan pidentää kuuteen vuoteen. Pykälä on ollut Turkin rikoslaissa vuodesta 2005 lähtien, mutta ennen kuin Recep Tayyip Erdoğanista tuli maan presidentti, ei sitä lähes koskaan sovellettu

Vuodesta 2014 lähtien presidentin loukkaamisesta nostettujen rikostapausten määrä on noussut kymmeniin tuhansiin. Elokuussa 2021 tapauksia oli yli 38 000, joista noin puolet tuomittiin vankeusrangaistuksiin. Syytettyjen joukossa on ollut useita toimittajia, oppositiopoliitikkoja, sarjakuvapiirtäjiä ja muita julkisuuden henkilöitä, mutta myös alaikäisiä.

Uusimmat
MAINOS