Verkkouutiset

Tämä presidentti halusi Suomi-Viro -kaksoisvaltion

Konstantin Päts piti Suomea Viron esikuvana.

Seppo Zetterbergin uutuuskirja Kaksoisvaltion haaveilija – Konstantin Päts ja Suomi (Docendo) kertoo sotien jälkeisen ajan Viron vahvasta miehestä. Konstantin Päts (1874-1956) oli Viron ensimmäisen tasavallan moninkertainen pääministeri ja ainoa presidentti 1938-1940.

Konstantin Päts oli tullut silloiseen Suomen suuriruhtinaskuntaan pakolaisena syksyllä 1906 Helsingin pitäjään Mäkelän taloon. Kirjan tiedotteen mukaan Suomesta muodostui hänelle ihannemaa, esikuva Virolle.

Viron vapaussodan aikaan 1918–1920 Päts kehitteli unionia tai kaksoisvaltiota Suomen kanssa. Se oli hänen mieliaiheensa. Suomen apu vapaussodassa edesauttoi hanketta. Virossa sitä kannatettiin, Suomessa ei niinkään.

Pätsin 1918 muistiossa Suomalais-virolaisen valtioliiton tai suomalais-virolaisen liittovaltion perusmotiivit sanottiin, että ”ottaen huomioon Suomen ja Viron poliittisen, taloudellisen ja kulttuurisen tilanteen näytti siltä, että maiden olisi yhdistyttävä yhdeksi, riippumattomaksi liittovaltioksi. Sellainen tuottaisi kummallekin kansalle suurta taloudellista hyötyä”.

– Kieleltään ja kulttuuriltaan toisilleen sukua olevien kansojen ”mitä kiintein yhteen liittäminen” olisi enemmän kuin luonnollista.

Pätsin toisen muistion mukaan kummallakin osavaltiolla olisi autonomia ja omat lainsäädäntölaitokset. Presidentti olisi yhteinen, kuten myös armeija, ulkoministeri, sotaministeri ja valtioliiton raha-asiainministeri.

Konstantin Pätsin johdolla muodostettiin autoritaarinen Viro vuonna 1934. Maiden päämiehet aloittivat vuotuiset tapaamiset 1931. Niissä kehiteltiin muun muassa salaisia suunnitelmia maiden sotilaallisesta yhteistyöstä ja Suomenlahden sulkemisesta.

Kesällä 1940 Viro menetti itsenäisyytensä ja Päts perheineen kuljetettiin Bashkiriin ja myöhemmin mielisairaaloihin loppuelämäkseen. Lapset vietiin orpokotiin. Hänen sairaalavankeuttaan perusteltiin neuvosto-oikeudessa sillä, että mies väitti itsepintaisesti olevansa Viron presidentti.

Vain muutamaa päivää ennen kyydittämistä presidentti oli laatinut uuden ohjelman Suomen ja Viron kaksoisvaltiosta.

Uusimmat
MAINOS