Verkkouutiset

”Tämä on kauheata” – Journalistiliitto tyrmistyi HS:n irtisanomisista

Journalistiliitto on järkyttynyt Helsingin Sanomien irtisanomien toimittajien suuresta määrästä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Irtisanottujen määrä on järkyttävän suuri, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Helsingin Sanomien, Nelosen uutisten ja Metro-lehden marraskuussa alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Helsingin Sanomien toimituksen 342 työntekijästä lähtee yhteensä 52 henkilöä. Heistä 37 irtisanotaan. Lisäksi joillekin tarjotaan eläkettä tai työtä muualta Sanoma Media Finland -yhtiöstä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

HS:n journalistit eli Sanomain toimitusosasto STO ja Nelosen ohjelmatyöntekijät NOT tuomitsevat kannanotossaan jyrkästi näin laajat irtisanomiset. Niiden tuotannollis-taloudellisia perusteita on lähes mahdoton arvioida, sillä työnantaja ei kertonut HS:n kannattavuuslukuja työntekijöille yt-prosessin aikana.

– Jokainen irtisanominen on tappio meille. Tunnelmat ovat murheelliset sekä henkilökohtaisesti neuvottelijana että koko toimituksessa, sanoo HS:n pääluottamusmies Jussi Ahlroth.

Ahlrothin mukaan monta työpaikkaa saatiin kuitenkin pelastettua, kun neuvottelijat pääsivät tuomaan vaihtoehtoja esille ja niitä kuunneltiin sekä toteutettiin.

– Tietojemme mukaan yt-neuvottelut käytiin aidosti ratkaisuja etsien, joten alunperin paljon suuremmasta irtisanottavien määrästä on tultu alaspäin, toteaa myös Savolainen.

– Mutta kyllä tämä silti on kauheata, kyseessä on yksi alan suurimpia irtisanomisia kautta aikojen, Savolainen jatkaa

Työntekijät pelkäävät journalistisen laadun heikentyvän, kun toimituksen organisaatiouudistus toteutetaankin nyt nopealla aikataululla irtisanomisten kautta.

– Kertoo alan ahdingosta, että Hesarikin vähentää toimituksesta työvoimaa ja näin paljon, Savolainen sanoo.

– Tämä pakottaa vakavasti miettimään, miten alan pärjäämistä voisi edistää. Lehtiasiain neuvottelukunta esittää arvonlisäverotuksen alentamista ja lehdistötukea selvitetään nyt nopealla aikataululla ja katsotaan miten sitä kautta kotimaista journalistista sisältöä voisi tukea myös valtiovallan toimin.

Huoli työntekijöiden jaksamisesta

Savolaisen mukaan Nelosen uutisten lakkauttaminen kertoo osaltaan kaupallisen tv-uutistoiminnan ahdingosta. MTV vähensi juuri syksyllä runsaasti väkeä uutis- ja ajankohtaistoimituksestaan.

– Kannamme huolta sekä irtisanottujen työllistymisestä että jäljelle jäävien työntekijöiden jaksamisesta. Todennäköistä on, että HS:n toimituksessa työskennellään jatkossa entistä kuluttavammalla tahdilla, sanovat Sanomain toimitusosaston puheenjohtaja Riitta Haikarainen ja Nelosen ohjelmatyöntekijöiden puheenjohtaja Susanna Reinboth.

Journalistiliitto järjestää irtisanotuille debriefing-tilaisuuksia jo tästä päivästä alkaen. Perjantaina ja ensi maanantaina järjestetään tilaisuudet joissa selvitetään irtisanomisten juridiikkaa ja työttömyysturvaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)