Verkkouutiset

”Tämä on joukkuetulos” – Alexander Stubb on eurovaalien äänikuningas

Kokoomuksen eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbista tuli eurovaalien ääniharava.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eurovaaleissa selvästi eniten ääniä saanut ehdokas on Alexander Stubb (kok.).

Äänistä on laskettu 100 prosenttia. Maan henkilökohtaisten äänten listan kolme kärjessä ovat Alexander Stubb 148 101 äänellä, Jussi Halla-aho (ps.) 80 529 äänellä ja Olli Rehn (kesk.) 70 333 äänellä.

Esimerkiksi Sdp:n valtakunnallinen äänimäärä on 212 211.

Alexander Stubb kertoo Verkkouutisille olevansa äänimäärästään kiitollinen ja sanoo sitä hienoksi, mutta korostaa äänten tulleen joukkuetuloksena.

– Loppujen lopuksi ilman järjestöväkeä, ilman kokoomuksen kenttää, ilman niitä vapaaehtoisia jotka tekevät tätä duunia, ei tätä äänimäärää olisi tullut, Alexander Stubb sanoi kokoomuksen vaalivalvojaisissa.

Mikä on suosion salaisuus?

– Sitä pitää kysyä äänestäjiltä. Pyrin aina olemaan oma itseni, what you see is what you get. Yritän puhua asiat mahdollisimman suoraan, hän kuvaili.

– Suomalainen äänestäjä on rationaalinen ja tekee päätöksensä ihan omista lähtökohdistaan. On ihan mahdotonta kertoa minkä takia ihmiset äänestävät niin kuin äänestävät.

– Muutamat äänestävät sen takia että haluavat kansainvälisen henkilön läpi, muutamat kielitaidon takia, toiset tehdyn politiikan takia, toiset asiantuntemuksen takia. Ei ole sellaista tutkijaa joka voi mennä jokaisen äänestäjän pääkoppaan ja kertoa mikä se syy on, Stubb pohdiskeli.

”Tarvitsee asiantuntijansa”

Eurovaalien aiemmat ääniharavat Suomessa ovat olleet 2009 Timo Soini (130 715 ääntä), 2004 Anneli Jäätteenmäki (149 646 ääntä), 1999 Heidi Hautala (115 502 ääntä) ja 1994 Paavo Väyrynen (157 668 ääntä). Vaalien 1994 äänestysprosentti oli 57,6 ja vaalien 2004 äänestysprosentti oli 39,4.

Kymmenen vuoden takaisissa eurovaaleissa 2004 politiikkaan tuolloin mukaan tullut Alexander Stubb sai 115 224 ääntä.

Stubbin tämänkertainen vaalikampanja maksoi tähänastisten tietojen mukaan 122 000 euroa. Mainonnassa Stubb keskittyi suurten kaupunkien ulkomainoksiin Eurooppa tarvitsee asiantuntijansa -sloganilla.

Stubbin vaalitiimin listoilla oli ympäri maan noin tuhat aktiivia. Esimerkiksi Espoossa heitä oli vajaa sata.

– Tämä on ollut tosi kivaa. Tämä on joukkuepeliä. Järjestöväen tsemppi on ollut kaikkein kivointa nähdä. Ilman teitä me emme olisi mitään, Stubb kiitti kokoomusvalvojaisten yleisöä.

Alexander Stubb ryhtyy eurovaali-illan jälkeen kampanjoimaan täydellä teholla kokoomuksen puheenjohtajaksi. Kokoomusjohtaja valitaan kolmen viikon päästä Lahden puoluekokouksessa. Stubb on kutsunut tiistaiaamuksi lehdistötilaisuuden esitelläkseen puheenjohtajakampanjansa sisällön.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)