Verkkouutiset

Sdp:n kokouslista tasan 100 vuotta sitten: Aloitetaan vallankumous

Punakapinan käynnistymisestä Suomessa on nyt kulunut vuosisata.

Tohtoreiden Lasse Lehtinen ja Risto Volanen kirja 1918 – Kuinka vallankumous levisi Suomeen (Otava) ilmestyy torstaina. Risto Volanen julkaisi keskiviikkona blogissaan lähes minuutilleen 100 vuotta sitten pidetyn Sdp:n puoluetoimikunnan kokouksen esityslistan kuvan.

24.1.1918 Helsingin Siltasaaressa tapahtui:

Yrjö Sirola kertoi alustuksessaan, että sota on jo käytännössä alkanut ja Ali Aaltonen että punakaartit on jo käsketty miehittämään eteläisen Suomen radanvarret huomisesta alkaen, ja kapina alkaa joka tapauksessa. Wiik ja Gylling olivat vastaan ja kiivaan keskustelun jälkeen asia siirrettiin huomiseen, Risto Volanen kirjoittaa.

– Silloin todettiin, että vallankumous alkaa ja ruvettiin pohtimaan ministereitä vallankumoushallitukseen. Wiik ilmoitti eroavansa puoluetoimikunnasta. Päätös ja käsky punakaartein valtakunnallisesta mobilisoinnista annettiin sitten 26.1.

Leninin lupaaman asejunan edellä kulkeva turvajuna pääsi kuitenkin lähtemään Pietarista vasta tänään, ja varsinainen suuri asejuna vasta 27.1. Viivytyksen vuoksi Ivar Smilga lupasi ystävällisesti Viaporista 2 000 kivääriä heti Helsingin punakaartin käyttöön jotta päästään alkuun.

Samaan aikaan toisaalla Helsingissä senaatin puheenjohtaja P.E. Svinhufvud meni illalla Kretshet-laivalle neuvottelemaan matruusikomitean kanssa. Puolen yön aikaan laivalla vierailivat myös Manner ja Kuusinen, ja Smilgallekin soitettiin.

– Se oli hyväntahtoinen mutta vähän hyväuskoinen toimenpide Svinhufvudilta tilanteeessa, jossa he kaikki olivat junttaamassa läpi lopullista vallankumouspäätöstä, Volanen kommentoi.

Pohjoisemmassa oli vasta joulukuussa Suomeen palannut ja täällä tuntematon kenraali Gustaf Mannerheim saapunut 19.1.1918 Vaasaan. Hän oli Risto Volasen mukaan kovalla kiireellä kokoamassa esikuntaansa.

– Pohjanmaan suojeluskunnat alkoivat kokoontua ja ihmettelivät näitä huonoa suomea puhuvia sotaherroja, jotka vain viivyttelivät.

https://twitter.com/ristoerkkijuhan/status/956068893403074561

 

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)