Verkkouutiset

Tämä oli presidentin kaipaama ”Liisan lista” – nosti tunteita 1990-luvulla

SDP:n Liisa Jaakonsaari esitti 1994 listan kymmenen sosiaalietuuden leikkaamisesta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö viittasi uudenvuodenpuheessaan ”Liisan listaan”, valtion menojen karsintaehdotukseen 1990-luvulta.

SDP:n tuolloinen kansanedustaja, nykyinen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari kirjoitti vuonna 1994 listan kymmenestä sosiaalietuudesta, joista SDP mahdollisesti joutuisi leikkaamaan vuoden 1995 eduskuntavaalien jälkeen, mikäli se pääsisi hallitukseen.

Listan leikkauksiin kuuluivat muun muassa lapsilisien verottaminen, työttömyysturvan leikkaaminen, asuntolainojen korkojen verovähennysoikeudesta luopuminen ja opintotuen muuttaminen harkinnanvaraiseksi.

Suomen rämpiessä lamassa 1990-luvulla leikkaukset olivat välttämättömiä. ”Liisan listana” tunnetuksi tullut lista herätti kohua. SDP oli pyrkinyt kasvattamaan sosiaalietuuksia ja arvostellut leikkauksista rajusti silloista oikeistohallitusta.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi uudenvuodenpuheessaan näin:

”Muutosten ja uudistusten tekeminen on tunnetusti vaikeaa. Tunnetuksi tuli vuosia sitten nykyisen komission puheenjohtajan Junckerin lausahdus päättäjistä: ”Me kyllä tiedämme, mitä pitäisi tehdä, mutta emme tiedä miten tulisimme uudelleen valituiksi niin tehtyämme”. Entäpä jos äänestäjät ovatkin tekemättömyyteen kyllästyneinä ymmärtäneet jo enemmän ja muuttavat päälaelleen koko fraasin:” Päättäjät kyllä tietävät, mitä heidän pitäisi tehdä, ja jos he sen tekevät, me valitsemme heidät uudelleen”.

Muistan tässä 90-luvulta ”Liisan listan”, se oli valtion menojen karsintaehdotus. Listan sisältö ei ollut uusi, mutta esittäjätaho kyllä. Se havahdutti monet kysymään, miksi oppositiosta kannatetaan jotain sellaista, joka on vastoin opposition välitöntä etua. Moni sitten varmaan tajusi, että välttämättömyydestä tehtiin hyve.

Uusimmat
MAINOS