Verkkouutiset

Lumisadetta Tampereella. LEHTIKUVA / EELIS BERGLUND

Talvinen sää vyöryy Suomeen, lunta jopa 20 senttimetriä

Ennusteen mukaan suuressa osassa maata pyryttää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen. Foreca kertoo, että ennusteen mukaan talvinen sää vyöryy Suomeen.

– Sää jatkuu lähiviikkoina vuodenaikaan nähden kylmänä, kertoo meteorologi Joonas Koskela Forecan blogissa.

Tällä viikolla keskilämpötilat ovat 4–8 astetta tavanomaista kylmempiä.

– Pohjois-Eurooppa kuuluu edelleen selvästi keskimääräistä kylmemmän ilmamassan piiriin. Alkuviikon aikana lumisateita tulee paikoin eri puolilla maata, hetkittäin lumikuurot voivat olla sakeita. Lapissa pakkanen puolestaan paukkuu kireimmillään 25 ja 30 asteen välillä, mikäli pilvisyys on vähäistä. Korkeapaine on vahvistumassa pohjoisesta ja sen takia kireiden pakkasten mahdollisuus kasvaa, kun tuulet heikkenevät, Koskela sanoo.

Keskiviikkona on luvassa lumipyryjä.

– Keskiviikon vastainen yö ehtii kuitenkin olla etelässä kylmä, pakkasta on selkeillä alueilla paikoin yli 10 astetta. Tämän hetken ennusteen mukaan lumipyry leviää keskiviikkoillaksi maan länsiosaan ja pyyhkäisee koko maan yli siten, että torstaina päivällä lumisateet painottuvat jo hajanaisempina maan pohjois- ja itäosaan. Parin vuorokauden aikana lunta voi kertyä suureen osaan maata 10–20 senttimetriä, mutta ennuste tarkentuu vielä lähipäivinä. Sateiden myötä pakkanen heikkenee koko maassa ja maan etelä- sekä länsiosassa käydään väliaikaisesti plussan puolella. Lauhemman ilman takia ainakin maan länsi- ja eteläosassa voi sadealueen takareunassa sataa myös räntää ja vettä, Koskela toteaa.

Sää kylmenee jälleen loppuviikolla.

– Matalapaineen väistyessä kaakkoon Suomeen virtaa loppuviikoksi idän ja pohjoisen väliltä jälleen hyvin kylmää ilmaa. Näillä näkymin loppuviikolla kylmintä olisi maan etelä- ja keskiosassa, missä pakkasta on pilvisyydestä riippuen laajalti 10–15 astetta. Lapissa on vuorostaan vähän heikompia pakkasia, enimmäkseen 5 ja 15 pakkasasteen välillä, Koskela ennustaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)