Verkkouutiset

Taloussanomat: Asuntovelallisen on varauduttava korkojen nousuun

Korkotason ennustetaan lähtevän nousuun lähivuosien jälkeen.

Korkotason uskotaan pysyvän vielä lähivuodet Euroopassa matalalla tasolla, mutta lähtevän sitten nousuun, kertoo Taloussanomat. Pienikin nousu nostaa suuren asuntolainan hoitokustannuksia huomattavasti. Pitkiä asuntolainoja ottaneita varoitetaan, että korot nousevat ennemmin tai myöhemmin.

Jos velallisella on lainaa esimerkiksi 200 000 euroa, hänen menonsa kasvavat lähes 170 eurolla joka kuukausi, jos korko nousee kolmeen prosenttiin.

Asuntolaina on mitoitettava siten, että sen lyhentäminen onnistuu myös korkeampien korkojen aikana.

– Jotkut säästävät, toiset ottavat osan lainasta kiinteällä korolla ja osa käyttää korkosuojausta, jossa asiakkaan lainakoron nousulle on määritelty tietty katto, kertoo Nodrean aluejohtaja Jorma Pirinen.

OP-ryhmän pankkiliiketoiminnan johtajan Jouko Pölösen kokemus asiakkaiden korkojen nousuun varautumisesta on toinen. Hänen mukaansa pankin asiakkaista viidennes ottaa lainalleen korkosuojan ja noin 10 prosenttia valitsee kiinteäkorkoisen lainan.

– Voisiko sanoa, että yksityisasiakkaat eivät tänä päivänä varaudu riittävästi korkojen nousuun. Ihmiset ovat varmaankin tottuneet matalaan korkotasoon, koska se on vallinnut vuosia, Pölönen sanoo.

Pirinen ja Pölönen sanovat, että pankkien tehtävä on varmistaa, että korkojen vaikutuksista keskustellaan lainaneuvotteluissa riittävästi. He vertaavat korkojen nousulta suojautumista vakuutukseen.

Uusimmat
MAINOS