Verkkouutiset

Tällainen on Ruotsin pahamaineisin lähiö – ”kukaan täällä ei ole turvassa”

Hjällbo on täysin irrallaan maan kontrollista.

Hjällbo rakennettiin aikanaan Göteborgin telakkateollisuuden työväestön tarpeisiin. Nyt se on Ruotsin pahamaineisin tai ainakin yksi pahamaineisimmista lähiöistä, jonka asukkaista jopa 90 prosenttia on maahanmuuttajia ja heidän jälkeläisiään. Moni ei osaa ruotsia. Koillis-Göteborgissa sijaitsevaa kaupunginosaa hallitsee Ruotsin valtion sijaan rikolliset, jotka jakautuvat sukuklaaneihin.

Hiljattain 21-vuotias mies ampui 44-vuotiaan miehen teloitustyyliin kaupassa keskellä sunnuntaipäivää klo 13. Tekijä oli kytköksissä niin sanottuun ammattirikollisten Hjällbo-verkostoon (Hjällbonätverket). Murhan aikaan kaupan edustalla oli poliisi, joka oli paikalla viikonlopun mellakoiden takia.

Murhista puhuminen saa Hjällbon asukkaat vaikenemaan, koska kukaan ei ole turvassa ja epäluottamus viranomaisia kohtaan on suurta. Pelkästään tiettyyn sukuun kuuluminen riittää murhan perusteeksi. Monet lapset ovat traumatisoituneet jatkuvasta väkivallan näkemisestä. Hjällbon asukasaktiivit ja viranomaisetkaan eivät enää halua koston pelossa puhua ”valkoiselle medialle”. Juttua tekeviä toimittajia uhkaillaan ja pelotellaan.

– Me olemme kyllästyneet vallanpitäjiin. Kaikki ajattelevat vain lyhyellä aikavälillä. Tänne tulevat valkoinen media, ruotsalaiset poliitikot ja virkamiehet, jotka haluavat edistää uraansa, mutta kukaan ei halua kehittää asioita pitkällä aikavälillä. Aivan kuin he ajattelisivat ”yksi kuollut, yksi ongelma vähemmän”, sanoo eräs vaikenemista harjoittava hjällbolainen Expressenille.

Eräs paljasjalkainen hjällbolainen, joka esittäytyy vain Robertiksi, sanoo Hjällbon tilanteen johtuvan ”vastuuttomasta maahanmuuttopolitiikasta”. Hän tuhahtaa monien lähiön asukkaiden hellimmälle ajatukselle siitä, että heitä pidetään toisen luokan kansalaisina.

– Toisen luokan kansalaisia? Asukkaat nauttivat aivan samaa toimeentulotukea kuin muutkin. Mutta väeltä ei ole vaadittu mitään, ainoastaan kerrottu mitä oikeuksia heillä on. Kun sanon tämän, ihmiset katsovat minua kuin idioottia. Se on mielestäni pelottavaa, kuinka naiiveja monet poliitikot ovat, hän sanoo

Länsi-Ruotsin maltillinen kokoomus on peräti ehdottanut armeijan käyttämistä Hjällbon rikollisia vastaan. Poliittiset vastustajat ärsyyntyivät ehdotuksesta heti. Kokoomusta edustavan Göteborgin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Axel Johanssonin mukaan idea auttaisi ”tämän päivän täydelliseen poliisipulaan Ruotsissa”.

– Hjällbon tilanne on täysin sietämätön. Meidän tulee ottaa käyttöön kaikki yhteiskunnan keinot rikollisuuden hillitsemiseksi. Haluamme takaisin järjestelmän, jossa täydennyspoliisi [Beredskapspolis]  on erikoistilanteissa poliisin tukena. Tarvitsemme enemmän poliisin läsnäoloa Ruotsissa. Tällaista tilanne on tuskin nähtävissä muualla Euroopassa, sanoo Andersson.

Uusimmat
MAINOS