Verkkouutiset

Syö voita, tiedemiehet olivat väärässä! Time: Sota rasvaa vastaan on ohi

Rasvan käytön vähentämisen aikakauden jäljiltä amerikkalaiset ovat sairaampia kuin koskaan.

Amerikkalaiset ovat sairaampia kuin koskaan. Lähes neljän vuosikymmenen jälkeen ovat vuonna 1977 alkaneen rasvankäytön vähentämiskokeilun tulokset selvillä. Tulos oli täysi epäonnistuminen.

Toisen vaiheen diabetes yleistyi 166 prosenttia vuodesta 1980 vuoteen 2012. Kolmasosa kansalaisista on ylipainoisia.

– Amerikkalaisia kehotettiin vähentämään rasvan käyttöä vähentääkseen painoaan ja estääkseen sydänsairauksia. On olemassa ylivoimaisen vahvaa näyttöä, että pitäisi toimia päinvastoin, sanoo Bostonin lastensairaalassa työskentelevä ylipainoon erikoistunut tohtori David Ludwig Time-lehdelle.

Time on laittanut kansikuvaansa voinokareen otsikon ”Eat Butter” alle. Etusivun jutussa kuvaillaan, miten 1977 Yhdysvaltain senaatin valiokunta kehotti amerikkalaisia syömään vähemmän paljon rasvaa sisältävää punaista lihaa, kananmunia ja maitotuotteita. Niistä saadut kalorit piti korvata hedelmillä, vihanneksilla ja erityisesti hiilihydraateilla.

Vuonna 1980 Yhdysvaltain maatalousministeriö julkisti ruokavalioon liittyvän ohjeistuksen, jonka yksi tärkeimmistä ohjeista oli välttää kolesterolia ja kaikenlaista rasvaa. Yleisesti uskottiin, että rasvan ja kolesterolin välttäminen vähentää sydänkohtauksen riskiä.

Tämän seurauksena kauppoihin ilmestyi erilaisia vähärasvaisia tuotteita ja kotitalouksien lihan, kananmunien sekä täysmaidon kulutus väheni. Vuodesta 1977 vuoteen 2012 näiden elintarvikkeiden kulutus asukasta kohden väheni samalla, kun otaksuttavasti terveellisistä hiilihydraateista saatujen kaloreiden määrä kasvoi.

Tutkimus, joka kyseenalaistaa rasvan huonon vaikutuksen, lisääntyy koko ajan. Nyt näyttää siltä, että jopa lihasta ja voista löytyvillä tyydyttyneillä rasvoilla on hyvänlaatuisia vaikutuksia ihmisen keholle. Amerikkalaisten vähennettyä rasvan käyttöä lihasta, voista ja juustosta saadut kalorit eivät kadonneet mihinkään.

– Ajateltiin, että vähentämällä tyydyttyneiden rasvojen käyttöä, ihmiset korvaisivat ne terveellisillä hedelmillä ja vihanneksilla. Se oli naiivia, toteaa New Yorkin yliopiston ravintotieteen professori Marion Nestle.

Uusien tutkimusten mukaan hiilihydraattien, sokerin ja makeutusaineiden liikakulutus on pääsyy liikalihavuuden ja toisen vaiheen diabeteksen yleistymiselle. Leivän, keksien pastan ja muiden hiilihydraattilähteiden käyttäminen saa kehon toimimaan niin, että se varastoi kalorit rasvaksi ja vahvistaa nälän tunnetta, mikä vaikeuttaa painon pudottamista.

– Rasvaa vastaan esitetyt argumentit olivat kauttaaltaan vääriä, sanoo Kalifornian yliopistossa työskentelevä lastenlääkäri Robert Lustig.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)