Verkkouutiset

Näin kävisi maailmalle Intian ja Pakistanin ydinsodassa

Ydinräjäytykset aiheuttaisivat muutamassa päivässä ydintalven, joka voisi johtaa globaaliin nälänhätään.

Pakistanin ja Intian välinen koston kierre on herättänyt viime viikkoina huolta konfliktin laajenemisesta. Muun muassa Pakistanin asevoimien tiedottaja, kenraalimajuri Asif Ghafoor esitti tiistaina uhkauksia maan ydinaseita hallinnoivan komentoneuvoston tapaamisella.

– Toivottavasti tiedätte, mitä se tarkoittaa, Ghafoor sanoi medialle.

Kahden ydinasevallan täysimittainen yhteenotto voisi tutkijoiden mukaan aiheuttaa maailmanlaajuisen ydintalven, joka johtaisi lämpötilan laskuun ja pahimmillaan laajaan nälänhätään.

Rutgersin yliopiston professori Alan Robock ja Coloradon yliopiston professori Brian Toon ovat tehneet tietokonelaskelmia tilanteesta, jossa kumpikin osapuoli käyttäisi 50 varsin pientä eli noin 15 kilotonnin ydinkärkeä. Aseet vastaisivat suunnilleen toisessa maailmansodassa Japanin Hiroshimaan pudotettua atomipommia.

Vaikka hypoteettisessa sodassa käytettäisiin vain 0,03 prosenttia maailman yhteenlasketusta ydinasearsenaalista, olisi sillä Robcockin ja Toonin mukaan dramaattisia seurauksia myös Pakistanin ja Intian rajojen ulkopuolella.

Asutuskeskusten yllä räjäytetyt ydinaseet nostaisivat ilmakehään valtavia määriä pölyä ja muuta materiaalia, mikä heijastaisi Auringon säteilyä ja laskisi lämpötiloja 1400–1800-luvuilla vallinnutta ”pientä jääkautta” kylmemmäksi.

– Se lyhentäisi kasvukauden pituutta ympäri maailman ja uhkaisi globaalia ruokahuoltoa. Tämän lisäksi otsonikerros kärsisi erittäin suuria vaurioita, minkä seurauksena maan pinnalle pääsisi enemmän uv-säteilyä. Maataloustuotanto osassa Yhdysvaltoja ja Kiinaa laskisi noin 20 prosenttia neljän vuoden ajaksi ja noin kymmenen prosenttia seuraavan vuosikymmenen osalta, Alan Robock ja Brian Toon toteavat Bulletin of The Atomic Scientists -julkaisussa.

Laskelmien mukaan lämpötilat alkaisivat laskea eri puolilla maailmaa noin kymmenen päivän kuluessa. Sodassa kuolisi välittömästi noin 20 miljoonaa ihmistä, minkä lisäksi radioaktiivinen laskeuma aiheuttaisi vakavia terveyshaittoja ja kuolemia jopa tuhansien kilometrien päässä.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)