Verkkouutiset

Sveitsi asettaa rajoitteet maahanmuutolle – kohteena EU:n kansalaiset

Sveitsissä kansanäänestys EU-kansalaisten maahanmuuttokiintiöistä on päättynyt aloitteen läpimenoon, kertoo BBC. Aloite sai taakseen 50,3% kannatuksen.

Sveitsissä äänestettiin sunnuntaina kansalaisaloitteesta, joka rajaa maahanmuuttoa Euroopan unionin kansalaisilta. Mennäkseen läpi aloite tarvitsi taakseen yli puolet äänistä. Aloite sai äänestyksessä 50,3% äänistä ja meni siis niin ollen läpi.

Euroopan komissio pahoitteli lopputulosta kannanotossaan tuoreeltaan. Sen mukaan rajoitukset ovat vastoin vapaan liikkuvuuden periaatetta EU:n ja Sveitsin välillä.

Sveitsi ei ole Euroopan unionin jäsen, mutta se on omaksunut suuria osia sen lainsäädännöstä. Vuodesta 2007 EU:n kansalaiset ovat olleet Sveitsin työmarkkinoilla tasa-arvoisessa asemassa maan kansalaisiin nähden.

Rajoitteiden kannattajien mukaan vapaa liikkuvuus on asettanut paineita asumiseen, terveydenhuoltoon, koulutukseen ja liikenteeseen. He myös väittävät ulkomaalaisen työvoiman ajavan palkkoja alas.

Lopputulos saattaa vaikuttaa myös Sveitsin mahdollisuuksiin toimia Euroopan Unionin alueella, jonne puolet sen viennistä kohdistuu.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)