Verkkouutiset

Suvi-Anne Siimes: Emme kuunnelleet mamu-kriitikkoja 1990-luvulla, nyt maksamme hintaa

Entinen kansanedustaja sanoo pohtineensa, mitä virheitä hän teki takavuosina toimiessaan ministerinä ja mitä virheitä koko Suomi teki. Yksi virhe purkautuu nyt populismina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes sanoo, että suomalaisten olisi pitänyt paremmin kuunnella jo 1990-luvulla niitä ihmisiä, jotka ilmaisivat huolensa maahanmuuttajien oudoiksi koetuista tavoista.

– Me niitämme nyt sitä hiljaisuutta ja sitä keskustelun puutetta, vaikeista asioista keskustelemisen puutetta, jota me kylvimme 90-luvun lopulla, Siimes toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Siimes toimi vasemmistoliiton puheenjohtajana vuosina 1998 – 2006. Hän oli kansanedustaja kahdeksan vuoden ajana ja toimi asuntoministerinä 1999–2003.

Hän puhui tiistaina Helsingin yliopiston alumni-illassa, jonka aiheena oli demokratian tulevaisuus. Hän kertoi, miten hän ministerinä oli vieraillut useissa suomalaisissa lähiöissä, ja muisteli etenkin tapausta eräässä oululaisessa lähiössä.

Asuntoministeri Siimes osallistui lähiön asukastuvassa järjestettyyn keskustelutilaisuuteen. Yksi asukas sanoi, että häntä häiritsevät maahanmuuttajanaapurit, koska he käyttäytyvät niin oudosti. Tilaisuuden järjestäjä pyysi asukasta vaikenemaan ja sanoi, että tästä asiasta ei saa puhua.

Siimes puuttui keskusteluun.

– Sanoin, että kyllä tästä saa kysyä, ja tähän varmaan pitäisi osata vastata, mutta minä en osaa.

Hänen mukaansa yleinen reaktio julkisilla foorumeilla kuitenkin oli, että suomalaiset vaikenivat.

– Me kieltäydyimme keskustelemasta siitä, miltä tuntuu asua samassa kerrostalossa ihmisten kanssa, jotka elävät niin eri tavalla että he paistavat paprikoita hellalla. Tai he eivät osaa käyttää pesutupaa. Emme auttaneet ihmisiä olemaan yhdessä niissä taloissa.

Siimeksen mielestä tästä vaikenemisesta löytyy suuri syy siihen, että tunteet purkautuvat nyt ”niin sanottuna maahanmuuttokysymyksenä”.

– Me jätimme tunnustamatta sen faktan, että jos me olemme ihmisten kanssa samassa talossa, meidän täytyy jotenkin hoitaa keittiöasiat niin, että jokainen voi tehdä ruokaa rauhassa.

Siimes sanoo, että hän ei kannata populistisen liikkeen ajatuksia, eikä hän edes tarkkaan tiedä, mitä liike tavoittelee.

– Mutta jotain tärkeää siellä on menossa, jotain, jota pitäisi kuunnella.

 

LUE MYÖS: Suvi-Anne Siimes: Pakkopalautusten takia en mahdu enää ”kaupunkilaisälykkökuplaani”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)