Verkkouutiset

Suurkaupungin kova koronaelämä: Kotoa saa lähteä vain neljästä syystä

Melbournen rajoituksiin on annettu pieniä kevennyksiä.

Australian Melbournessa on eletty elokuun alusta alkaen toisen aallon tiukkojen koronasääntöjen alla. Pääministeri Daniel Andrews ilmoitti syyskuun 6. päivänä jatkavansa Melbournen lockdownia vielä 14 päivän ajan alkaen 13. syyskuuta. Tautitapaukset lähtivät Australiassa jyrkkään nousuun heinä- ja elokuun vaihteessa.

Melbournessa luovuttiin kuitenkin viikonvaihteessa pienestä määrästä rajoituksia. Australialaismedia Broadsheetin mukaan pienikin helpotus yhteiskunnan sulkuun on melbournelaisille merkittävä tiukasti rajoitetun elämän keskellä.

Melbournelaisten elämään sallittiin tämän viikon alusta seuraavat muutokset:

– Ulkonaliikkumiskiellon alkua myöhennettiin tunnilla alkamaan klo 21.

– Päivittäiseen liikuntaharjoitteluun kodin ulkopuolella saa nyt käyttää kaksi tuntia yhden tunnin sijaan. Aikajakson saa jakaa enintään kahteen osan, ja harjoittelu on tehtävä viiden kilometrin säteellä kotoa. Autolla voi liikkua toiseen harjoittelupaikkaan, mutta ajoaika lasketaan mukaan kahteen tuntiin. Liikuntaa voi harrastaa yhden toisen henkilön kanssa.

– Enintään kaksi ihmistä voi nyt tavata ulkona enintään kahden tunnin ajan. Molempien henkilöiden on pysyttävä enintään viiden kilometrin päässä kotoa.

– Yksinhuoltajat, joilla on alle 18-vuotiaita lapsia ja yksin asuvat ihmiset voivat ottaa vastaan yhden nimitetyn vierailijan, joka saa tulla yli viiden kilometrin matkan päästä. Jos nimetty henkilö asuu muiden kanssa, nämä henkilöt eivät saa olla kotona, kun vierailija on käymässä.

– Ulkoleikkikentät avattiin, mutta sisätiloissa olevat kuntosalit ja muut virkistystilat pysyvät suljettuina.

Melbournen rajoitukset pysyvät siis yhä varsin tiukkoina. Vain yksi henkilö kotitaloutta kohti saa käydä kaupassa. Kahvilat, baarit ja ravintolat saavat tarjota vain noutoruokaa. Koulut ja lastenhoitopaikat pysyvät suljettuina. Vain sellaista työtä tekevät, joiden on välttämätön tuoda lapsensa hoitoon, saavat niin tehdä.

Kotoa saa lähteä vain neljästä pätevästä syystä: töihin (vain tiettyihin paikkoihin), liikuntaharrastukseen, sairaanhoitoon ja ostamaan välttämättömiä tavaroita.

Maskin käyttö on julkisilla paikoilla pakollista.

Rajoituksia on tarkoitus höllentää 28. syyskuuta, jos koronatartuntojen keskimääräinen päivittäinen määrä ei nouse 14 vuorokauden aikana yli 50:n.

Australian Victorian osavaltiossa otettiin elokuun alussa tartuntamäärien kasvun vuoksi käyttöön tiukat rajoitustoimet mukaan luettuna ulkonaliikkumiskielto. BBC:n mukaan valtaosa Australian koronatapauksista on rekisteröity Victorian osavaltiossa.

Melbournessa ja muissa Australian kaupungeissa on osoitettu mieltä koronarajoituksia vastaan. Mielenosoittajat ovat pitäneet rajoituksia ylimitoitettuina ja ihmisoikeuksia rikkovina.

 

Uusimmat
MAINOS