Verkkouutiset

Suurin osa nuorista sanoo äänestävänsä EU-vaaleissa

Mielipidemittauksen mukaan 67,2 prosenttia nuorista aikoo äänestää tulevissa EU-vaaleissa.

Valtion nuorisoneuvoston mielipidemittauksen mukaan naisten ja miesten äänestyskäyttäytymisessä ei ole juurikaan eroa.

Sen sijaan koulutustausta vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen merkittävästi. Äänestämässä aikovat käydä varsinkin korkeakoulututkinnon suorittaneet tai sitä suorittamassa olevat (82,7 %) sekä ylioppilaat ja lukiolaiset (74,7 %).

Ammatillisen perustutkinnon suorittaneista tai sitä suorittamassa olevista vain 51,0 prosenttia aikoo äänestää.

Myös alueelliset erot korostuvat tutkimuksessa, ja pääkaupunkiseudulla vaikuttaa olevan eniten EU-vaaleissa äänestäviä (75,5 %). Heistä, jotka mainitsivat äänestäneensä jotakin puoluetta eduskuntavaaleissa 2019, 75,5 prosenttia aikoo äänestävänsä myös europarlamenttivaaleissa ja 8,2 prosenttia ei aio äänestää. Heistä 16,3 prosenttia ei tiedä vielä, äänestääkö.

– Nuorten äänestyskäyttäytymisen eriytyminen näkyy selvästi tutkimuksessa, mutta todennäköisesti lopullisessa äänestystuloksessa se on vielä vahvempaa, arvioi yleisen valtio-opin professori Hanna Wass Helsingin yliopistosta.

Puoluekannatuksessa suurimman kannatusprosentin saavuttaa vihreät (30,2 %), toiseksi suurimman kokoomus (20,9 %) ja kolmanneksi suurimman perussuomalaiset (14,6 %). Puolet nuorista (49,7 %) ei kuitenkaan osaa vielä nimetä puoluettaan.

Suurimpia kynnyksiä äänestämiseen ovat oikean puolueen ja ehdokkaan löytäminen, sillä äänestämättä jättävistä 76,1 prosenttia kertoi, ettei löydä itselleen sopivaa ehdokasta.

Äänestämättä jättämisessä on myös sukupuolieroja. Miehet perustelevat äänestämättömyyttään naisia useammin protestoinnilla ja periaatteilla sekä sillä, ettei kannata demokratiaa tai sillä, ettei yhden ihmisen äänellä ole vaikutusta.

Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy 23.4.-10.5. välisenä aikana. Tutkimuksessa haastateltiin 1505 18-29-vuotiasta nuorta ympäri Suomea. Puoluegallupin kysymys kysyttiin avoimena.

Uusimmat
MAINOS