Verkkouutiset

Suomi sitoutui selkeään virkakieleen

Suomi ilmoitti käynnistävänsä ensi vuonna selkeän virkakielen kampanjan, kun Avoimen hallinnon kumppanuushankkeen (Open Government Partnership) jäsenmaat olivat koolla Lontoossa torstaina ja perjantaina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jäsenmaat sitoutuivat huippukokouksessa yli tuhannella toimenpiteellä parantamaan kahden miljardin ihmisen elämää. Suomi osallistui huippukokoukseen hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) johdolla.

Kukin osallistujamaa julkisti huippukokouksessa uuden sitoumuksen, joka liitetään sen avoimen hallinnon toimintaohjelmaan. Suomi ilmoitti käynnistävänsä selkeän virkakielen kampanjan vuonna 2014. Kampanja toteutetaan valtionhallinnon ja Suomen Kuntaliiton yhteistyönä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Huippukokouksessa keskusteltiin myös lasten ja nuorten osallisuudesta. Virkkunen kertoi, että Suomessa on kuntatasolla viime vuosina vahvistettu kiitettävästi lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia.

– Myös tuleva kuntalaki tulee edellyttämään kunnilta nuorisovaltuustoa tai vastaavaa toimielintä. Sen sijaan valtionhallinnon prosesseissa lasten ja nuorten ääni on aivan liian vähän esillä. Nyt esimerkiksi tulevan varhaiskasvatuslain valmistelu tarjoaa hyvän mahdollisuuden parantaa toimintakulttuuria, ministeri sanoi.

Suomen viime huhtikuussa vahvistetun toimintasuunnitelman päätavoitteena on kansalaisten osallisuuden edistäminen. Ohjelma sisältää yhteensä 43 toimenpidettä. Ne on ryhmitelty neljän teeman alle: avoin toiminta, selkeä kieli, avoin tieto ja hallinto mahdollistajana.

Lontoon kokouksessa perustettiin myös jäsenmaiden välinen avoimen lainsäädännön parlamentaarinen työryhmä. Suomesta työryhmään osallistuvat eduskuntasihteeri Marja Wallin ja kansalaisjärjestöjen edustajana Joonas Pekkanen Avoin ministeriö ry:stä.

Kumppanuushankkeen 61 jäsenmaata ovat nyt antaneet yhteensä 1 078 sitoumusta hallinnon avoimuuden, tilivelvollisuuden ja kansalaisten osallisuuden edistämiseksi. Huippukokoukseen osallistui kaikkiaan yli tuhat hallinnon ja kansalaisjärjestöjen edustajaa eri maista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)