Verkkouutiset

”Suomi on huippu-urheilija, joka ei pärjää kentällä”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Arto Satosen mielestä Suomi on kuin huippu-urheilija, joka pärjää kuntotesteissä, mutta ei pärjää kentällä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Miten voi olla, että kilpailukykyvertailujen kärkeen sijoittuva maa ei pärjää oikeassa maailmantalouden kilpailussa, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen kysyi kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa eduskunnan budjettikeskustelussa.

Satosen mielestä usein unohtuu, että Suomi on maailman parhaita maita elää ja yrittää. Samaan aikaan Suomessa on yli 350 000 työtöntä. Talous on taantunut kaksi edellistä vuotta. Kuluvalle vuodelle ennustetaan nollakasvua ja ensi vuodelle kituliasta kasvua. Vienti, investoinnit ja BKT eivät ole palautuneet vieläkään vuoden 2008 tasolle.

– Globaali taantuma ei ollut syytämme, mutta kriisi paljasti todelliset ongelmamme. Vertailumaat ovat toipuneet meitä paljon paremmin.

Satosen mielestä Suomea pitää uudistaa, jotta maassa on tulevaisuudessakin toimivat peruspalvelut kuten terveydenhuolto ja peruskoulu.

– Kokoomus haluaa varmistaa, että Suomi on jatkossakin maa, jossa kaveria ei jätetä. Tähän ajatteluun kuuluu myös yksilön vastuu itsestään ja lähimmäisistään.

Velkaantuminen vähenee

Satosen mielestä eduskunnan lähetekeskustelussa oleva ensi vuoden budjetti vastaa osaltaan ajankohtaisiin haasteisiin.

Kokoomuksen mielestä budjetin suurin saavutus on se, että valtion velkaantuminen vähenee kolme miljardia, 7,4:stä 4,5:een miljardiin.

– Budjetin loppusummaa ei ole yksikään hallitus sitten Paavo Lipposen ensimmäisen saanut laskemaan kahtena vuonna peräkkäin – nyt sen tekee Stubbin ensimmäinen.

Satonen totesi, että vasemmisto toivoisi elvytystä eli lisävelkaantumista.

– Tämä ei ole kestävää politiikkaa. Elvyttää kannattaa, jos ongelma on suhdanteellinen ja elvytykseen on varaa. Suomen ongelmat eivät ole suhdanteellisia vaan ennen kaikkea rakenteellisia.

Satonen muistutti, että edessä ei ole ”velat kuittaavaa kasvua”.

– EU:n velkakriteeri eli 60 prosentin bkt-suhde ylittyy ensi vuonna. Velkatie on kuljettu loppuun.

Satosen mukaan kokoomuksen talouspoliittinen linja kiteytyy kahteen asiaan: maltilliseen mutta määrätietoiseen sopeutukseen ja todellisiin rakenneuudistuksiin. Budjettiriihen yhteydessä täydennettiin rakennepoliittista ohjelmaa. Eläkeratkaisu on elintärkeä kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi.

– Nyt on ratkaisun aika ja kolmikannalla näytön paikka. Mikäli sopua ei synny, hallituksen tulee toimia, kuten pääministeri on todennut. Lisäksi tulee jatkaa työtä suomalaisen työn kilpailukyvyn eteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)