Verkkouutiset

Vesivoimalla on pystytty paikkaamaan silloin, kun tuulivoimalat eivät pyöri. Kuvassa Mutkalammin tuulivoimapuisto. LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN

Suomi ollut sähkön nettoviejä keväästä – ”Valitettavasti teollisuuden investointipäätöksiä on kuultu vasta vähän”

Puhtaan sähkön toivotaan houkuttelevan investointeja Suomeen.

Suomi on ollut sähkön nettoviejä maaliskuun lopusta alkaen. Suuntaus jatkui myös elokuussa, huolimatta poikkeuksellisen vähäisistä tuulista, kertoo Energiateollisuus.

Verratessa kuluvan vuoden elokuuta edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan ydinvoiman tuotanto kasvoi 45 prosenttia.

Sen osuus kulutuksesta oli kuluvan vuoden elokuussa lähes puolet, 46 prosenttia, vaikka kaksi reaktoria oli osan ajasta pois käytöstä huoltojen ja vikatilan vuoksi.

Tuulivoiman tuotanto laski 13 prosenttia verrattuna edellisen vuoden elokuuhun, huolimatta tuotantokapasiteetin merkittävästä kasvusta vuoden 2022 syksyn aikana. Tuuliolosuhteet olivat viime kuussa kertakaikkisen huonot.

Vesivoimaa tuotettiin jopa neljänneksen enemmän kuin edellisen vuoden elokuussa. Tuotannon lisäys kompensoi hetkellisesti heikentynyttä tuulivoiman tuotantoa.

– Olkiluoto kolmosen valmistuminen ja mittavat tuulivoimainvestoinnit ovat kasvattaneet sähköntuotantoamme niin paljon, että olemme tuottaneet keskimäärin enemmän sähköä kuin kuluttaneet maaliskuusta alkaen. Vesivoiman rooli elokuussa oli tärkeä, se pystyi hyvin kompensoimaan alentunutta tuulivoiman tuotantoa ja esti sen, että hinnat olisivat karanneet aivan mahdottomiksi, toteaa tiedotteessa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Kun tuuliolosuhteet ovat hyvät, meiltä riittäisi sähköä vientiin enemmänkin, mutta erityisesti Keski-Ruotsin päässä ei valitettavasti pystytä ottamaan enempää vastaan Ruotsin kantaverkon kroonisten ongelmien takia, Leskelä jatkaa.

Sähkön kulutus on Suomessa nyt alimmalla tasolla koko 2000-luvun osalta. Kuluneen 12 kuukauden aikana kulutus on supistunut 8 prosenttia. Suurin lasku on tapahtunut teollisuudessa, jonka kulutus on laskenut viimeisen neljän kuukauden aikana 11 prosenttia edellisestä vuodesta, vaikka sähkön tukkuhinta on ollut vain neljäsosa edellisvuoden hinnasta.

Muun kulutuksen lasku on kolme prosenttia vastaavana ajanjaksona. Osa kulutuksen laskusta selittynee kriisin aikana toteutetuilla energiansäästötoimilla, mutta pääosin kyse on teollisuuden suhdanteista.

– Yleisnäkymä energiamurroksessa on, että Suomeen saadaan merkittävästi teollisia investointeja edullisen ja puhtaan sähkön ansiosta. Valitettavasti teollisuuden investointipäätöksiä on toistaiseksi kuultu vasta hyvin vähän, Leskelä sanoo.

Sähkön tuotantoon on investoitu etupainotteisesti ja nyt olisi Leskelän mukaan tärkeä saada myös teollisuuden investoinnit liikkeelle huonosta suhdannetilanteesta huolimatta.

– Uuteen puhtaaseen sähköntuotantoon investoiminen on jatkossa haasteellista, jos kysyntä ei kasva ja sähkön viennissä on ajoittain merkittäviä pullonkauloja.

LUE MYÖS:
Uuden tehtaan lupien saanti voi kestää 10 vuotta – valittajina usein ympäristöjärjestöt
Näin ympäristölupien hitaus korjataan, ”yhden luukun” virasto valmis jo 2026

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)