Verkkouutiset

Rakennuselementti nosturin kyydissä rakennustyömaalla Finnoossa Espoossa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

”Suomi käännetään” – Petteri Orpo: Parempaa aikaa uudistuksille ei tule

Kokoomuspäättäjien mukaan menneelle velanotolle on nyt tullut hinta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on kirjoittanut puolueensa jäsenille lähetettyyn kirjeeseen hallituksensa ensimmäisestä budjettiriihestä. Hän sanoo olevansa tyytyväinen lopputulokseen, vaikka ”ei riihi nimittäin ollut helppo”.

– Julkisen talouden tilanne on huolestuttava. Rahoitamme hyvinvointiyhteiskuntaa velalla. Suomen talous on käännettävä kestävän kasvun uralle, jotta hyvinvointiyhteiskunta voidaan turvata, ei vain meille, vaan myös tuleville sukupolville, Petteri Orpo toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Suomi tarvitsee uudistuksia, jotka vauhdittavat työllisyyttä ja kasvua. Näitä uudistuksia me lähdemme nyt toteuttamaan. Niiden myönteiset vaikutukset Suomelle ja suomalaisille alkavat näkyä, kun uudistukset vaikuttavat. Parempaa aikaa näiden toimien tekemiselle ei tule.

Orpon mukaan on rehellistä sanoa, että ”joudumme tekemään säästöjä, jotka tuntuvat osan ihmisistä arjessa”.

– Uudistusten myötä kuitenkin kymmenet tuhannet suomalaiset saavat työtä ja toimeentuloa ja heidän asemansa paranee. Heidän, jotka eivät saa työtä, tilanne heikkenee ja heitä on tuettava eteenpäin.

– Suomalaisten arkea parannetaan sillä, että jokaiselle jää palkasta enemmän käteen. Hallitus vahvistaa kotitalouksien ostovoimaa keventämällä työn verotusta. Palkansaajien verotus kevenee ensi vuonna lähes 400 miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon työttömyysvakuutusmaksun alennus, Orpo toteaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kirjoittaa niin ikään kotisivuillaan, että Suomi käännetään kestävän kasvun uralle. Hänen mukaansa budjettiriihi oli päättäväisyyden ja vastuunkantamisen riihi.

– Nykyinen hallitus ei ole vielä tehnyt yhtään päätöstä. Ensimmäistäkään esitystä ei ole vielä saatu eduskuntaan. Tämä talouden vaikea tilanne ja velkaantumisen ja korkomenojen räjähdysmäinen kasvu on siis entisen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen kauden tulosta ja perintöä, Timo Heinonen huomauttaa.

– Velanotolle on siis tullut nyt hinta. Yksin korkotason nousu puolestaan kasvattaa valtion velanhoitomenoja yli 2,5 miljardia euroa vuodesta 2022. Velkaantuminen uhkaa nyt koko hyvinvointipalvelujen rahoituspohjaa.

– Ensi vuoden valtion talousarviolla lähdetään siis kääntämään maatamme kestävän kasvun uralle. Käynnistämme työllisyyttä ja kasvua vauhdittavia rakenteellisia uudistuksia, joiden myönteiset vaikutukset julkiseen talouteen näkyvät lähivuosina. Lisäksi hallitus päätti sopeutustoimista, mutta pääministeri Orpo alleviivasi, että ”samaan aikaan pystytään kuitenkin tekemään panostuksia tulevaisuuteen: esimerkiksi koulutukseen, tutkimukseen ja kehitykseen sekä puhtaaseen energiaan”, Heinonen linjaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)