Verkkouutiset

Hornet-hävittäjä Ilmasotakoulun harjoituksessa Joutsan varalaskupaikalla 28. syyskuuta 2022., LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Suomi johtaa suurta lentoharjoitusta, koneita 14 maan asevoimista

Lentotoiminta-alue sijoittuu pääosin Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Touko-kesäkuun vaihteessa järjestettävään Arctic Challenge Exercise -lentotoimintaharjoitukseen osallistuu noin 3000 sotilasta ja ilma-aluksia yhteensä 14 maan asevoimista, kertoo Ilmavoimat.

Kyseessä on yksi vuoden suurimmista lentotoimintaharjoituksista Euroopassa. Harjoituksen johtovastuu on tänä vuonna Suomella.

Isäntämaiden Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi mukana ovat Tanska, Alankomaat, Belgia, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Ranska, Saksa, Sveitsi, Tšekki ja Yhdysvallat. Nato osallistuu harjoitukseen AWACS-johtokeskuskoneilla.

Suomen Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu 12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää sekä yhteys- ja kuljetuskonekalustoa. Harjoituksessa käytettävät tukikohdat ovat Rovaniemi ja Pirkkala, Luulaja Ruotsissa ja Örlanti Norjassa. Harjoitusviikoilla lennetään maanantaista perjantaihin kaksi lentokierrosta päivässä, jotka ajoittuvat kello 9–18 välille.

Lentotoiminta-alue sijoittuu pääosin Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosiin. Suomessa lennetään lisäksi Sodankylän ja Kajaanin välisellä alueella, Tampereen, Oulun ja Vaasan välisellä alueella sekä merialueella Vaasan ja Porin välissä.

‒ Arctic Challenge Exercise on vakiinnuttanut paikkansa pohjoismaisena harjoituskonseptina, joka tarjoaa osallistujille nykymuodossaan mahdollisuuden kehittää yhdessä neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjäkaluston ja kehittyneiden ilmatorjuntajärjestelmien yhteistoimintaa. Harjoitusalue on laaja, minkä ansiosta kykenemme harjoittelemaan suurella konemäärällä taktisesti haastavia tilanteita. Suomen Ilmavoimille harjoitus antaa erinomaista kokemusta laajan ilmaoperaation suunnittelusta, johtamisesta ja toteuttamisesta, kertoo tiedotteessa eversti Henrik Elo.

ACE 23 järjestetään 29.5.-9.6. Harjoituksessa käytetään harjoitussoihtuja ja -silppua, mikä voi näkyä valoilmiöinä taivaalla ja aiheuttaa lisäksi vääriä säätutkahavaintoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)