Verkkouutiset

Suomesta halutaan avoimen tieteen johtava maa

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti tiistaina avoimen tieteen ja tutkimuksen tiekartan vuosille 2014–2017.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuoteen 2017 mennessä Suomi pitäisi ministeriön mukaan olla tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa johtava maa. Lisäksi avoimen tieteen mahdollisuudet hyödynnettäisiin laajasti yhteiskunnassamme.

Keskeinen tavoite on julkisin varoin tuotettujen tutkimustulosten, tutkimusdatan ja tutkimuksessa käytettyjen menetelmien julkaiseminen siten, että ne ovat kaikkien halukkaiden tarkasteltavissa ja käytettävissä.

Avoimuuteen tulee ministeriön mukaan pyrkiä aina, kun se on lainsäädännön ja sopimusten puolesta mahdollista. Tutkimustulosten jatkokäyttöä ei rajoiteta tarpeettomasti, ja niiden käyttöehdot tuodaan selkeästi esille.

Avoimuudella ministeriö hakee suomalaiselle tutkimukselle myös kansainvälistä kilpailuetua.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen edistämiseen tarvitaan ministeriön mukaan tutkimusyhteisön laajaa osallistumista, tutkimusympäristöjen, tutkijapalveluiden ja tutkimusinfrastruktuurien kehittämistä, yhteistyötä ja koordinaatiota sekä uusien toimintatapojen omaksumista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)