Verkkouutiset

Suomen uusia sotalaivoja hehkutetaan USA:ssa – ”Venäjän pakko huomioida”

Laivue 2020 -hankkeen uudet korvetit on suunniteltu hyvin juuri Itämeren olosuhteisiin, kirjoittaa Drive-julkaisu.

Yhdysvaltain ulkoministeriö antoi äskettäin hyväksyntänsä yli 800 miljoonan dollarin asekaupoille. Suomi on suunnitellut ostavansa muun muassa RGM-84 Harpoon -merimaaliohjuksia ja RIM-162 Evolved Sea Sparrow -ilmatorjuntaohjuksia.

– Osa uusista asejärjestelmistä voidaan sijoittaa uusiin monikäyttöisiin korvetteihin tai vanhempiin aluksiin. Tämä riippuu siitä, miten Suomi päättää toteuttaa Laivue 2020 -modernisaatio-ohjelmansa, Drive-julkaisu kirjoittaa.

Driven mukaan merivoimien neljä uutta alusta on suunniteltu toimimaan juuri Itämeren olosuhteissa ja torjumaan Venäjän kasvavaa uhkaa.

– Suomen ohjuskorveteille tulee jykevä ilmapuolustus- ja jäänmurtokyky.

Asemyynnistä vastaava virasto julkisti kaupan yksityiskohdat helmikuussa. Yhdysvaltain hallinnon hyväksyntä ei kuitenkaan tarkoita, että Suomi olisi ostamassa kaikkia listattuja asejärjestelmiä. Boeingin valmistamat Harpoon-ohjukset ovat vain yksi vaihtoehto monien joukossa, Drive huomauttaa.

Laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructionsin (RMC) on tarkoitus rakentaa alusten rungot.

– RMC:n rakennustyöt tulevat myöhemmin määrittämään sen, minkälaisia ilmatorjuntajärjestelmiä aluksiin lopulta asennetaan.

Suomen erikoisolosuhteet luovat omat haasteensa projektille. Kansainvälisessä kontekstissa jäänmurto- ja miinoituskyky on harvinainen yhdistelmä vastaaville sotilasaluksille. Itämerellä miinat ovat erityisen tehokkaita meriväylien hallinnan kannalta.

– Suomi ei ole ainoa maa, joka tarvitsee äärimmäisen kylmissä olosuhteissa toimivia laivoja. Myös Venäjä kehittää tällasia laivoja, jotka tosin sijoitetaan todennäköisesti osaksi Murmanskista käsin toimivaa pohjoista laivastoa.

– Venäjän on pakko huomioida Suomen uudet hankinnat, jotka konfliktitilanteessa voisivat rajoittaa sen kykyä toimia Itämeren alueella, Drive kirjoittaa.

Uusimmat
MAINOS