Verkkouutiset

Suomen johtava Venäjä-tutkija maaliskuussa 2014: Putin sanoi, ettei Krimiä liitetä Venäjään

Suomen Kuvalehti ihmettelee, mitä Aleksanteri-instituutissa tapahtuu.

Aleksanteri-instituutti on Suomen johtava Venäjä-tutkimuslaitos. Suomen Kuvalehti palaa instituutista tekemässään artikkelissa maaliskuuhun 2014 ja tästä löytyvään Iltalehden haastatteluun 4. maaliskuuta 2014.

Siinä instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro toteaa Ukrainan kriisin ollessa menossa, että ”(Vladimir) Putin sanoi ihan suorasanaisesti, että Venäjä ei aio liittää Krimiä Venäjään”. ”Kangaspuron mukaan puheessa merkittävintä oli presidentti Putinin ilmoitus, että Venäjällä ei ole tarvetta eikä aikomusta käyttää sotilaallista voimaa Ukrainassa. – Koko pointti on se, että Venäjä etsii nyt poliittista ulospääsyä ja ratkaisua kriisiin. Lehdistötilaisuuden ydin oli se, että sotilaalliset toimet suljettiin pois, Kangaspuro sanoo.”

Saman vuoden 2014 heinäkuussa Markku Kangaspuron kerrotaan syyttäneen kriisin kärjistymisestä Ukrainan hallitusta ja USA:ta. Muutama päivä myöhemmin hän sanoi, että MH17-tragedian suurin häviäjä on Venäjä ja Vladimir Putin pyrkii löytämään kriisiin poliittisen ratkaisun.

Suomen Kuvalehden mukaan monet ovat Ukrainan kriisin aikana ihmetelleet ”mihin tarvitaan tutkijoita, jotka toistelevat vain Kremlin näkemyksiä”. SK sanoo sosiaalisessa mediassa muistutetun Kangaspuron taistolaismenneisyydestä ja toimimisesta yhä Suomen Rauhanpuolustajien puheenjohtajana. Myös Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivistä kerrotaan arvostellun.

Turun yliopiston professori Kari Liuhto sanoo vieläkin ihmettelevänsä, mitä Kangaspuron kommenttien taustalla on oikein ollut. Hänen mukaansa tiedotusvälineet valitsevat usein helpoimman tien haastattelemalla tutkijoita nopeasti ja kylmiltään.

Naapurimaiden tutkijoiden kerrotaan arvostelevan instituuttia suomettuneisuudesta ja tutkimusaiheiden pehmeydestä ja marginaalisuudesta.

Instituutin johtaja Markku Kivinen sanoo SK:ssa, että julkisuudessa tutkijat edustavat aina itseään. Hänen mukaansa he eivät pyri vaikenemaan Venäjän tekemisistä tai torjumaan sitä koskevaa kritiikkiä.

Uusimmat
MAINOS