Verkkouutiset

Suomen Akatemia rahoittaa mineraalitutkimusta

Suomen Akatemia on päättänyt rahoittaa mineraalitutkimusta Primäärit mineraalivarannot -nimisessä suunnatussa haussa yhteensä neljällä miljoonalla eurolla.

Rahoitusta myönnettiin kuudelle hankkeelle. Akatemialta haettu rahoitus oli kokonaisuudessaan noin 24 miljoonaa euroa.

Haku oli osa Suomen Akatemian saamaa vuoden 2013 valtion lisätalousarvion rahoitusta. Sen suoman rahoituksen tavoitteena on osaamisperusteisen kasvun tukeminen Suomessa.

Rahoituksen saavat muun muassa Itä-Suomen yliopiston Rauno Sairisen johtama hanke, jossa tutkitaan sosiaalisen toimiluvan (SLO) käsitettä, sen sisältöjä ja yhteiskunnallisia taustaedellytyksiä kaivosteollisuudessa. Työssä analysoidaan kaivosteollisuuden yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä kohdemaissa.

Rahoitusta sai myös Jyväskylän yliopiston Saara Kasken johtama LASEREE-tutkimushanke, joka kehittää nopeaa ja käytännöllistä menetelmää, jolla analysoidaan mineraalinäytteiden koostumus ja harvinaiset maametallit. Saatavan tiedon avulla voitaisiin säästää rahaa ja vähentää merkittävästi kaivosteollisuuden sivuvirtoja.

Menetelmän uutuusarvo piilee siinä, että se valaisee näytteitä ja mittaa näytteistä tulevaa spektriä hyvin lyhyitä hetkiä kerrallaan. Tämä niin sanottu aikaikkunointimenetelmä antaa runsaasti tietoa näytteistä. Hanke on kolmen suomalaisen yliopiston yhteistyö, joka yhdistää Jyväskylän yliopiston mineraalispektroskopian, Oulun yliopiston nopean aikaikkunointielektroniikan ja Tampereen teknillisen yliopiston pulssitetut laservalonlähteet.

Niin ikään rahoitusta sai Geologian tutkimuskeskus GTK:n Ferenc Molnárin johtama konsortio, joka on GTK:n ja Oulun yliopiston yhteinen hanke. Se tutkii ympäristöystävällisten ja kustannustehokkaiden malminetsintämenetelmien kehittämistä. Niillä voidaan ennustaa mineraalivarantojen esiintymistä peitteisillä alueilla.

Konsortioon osallistuu 28 tutkijaa ja mukana on tutkijoita myös ulkomaisista yliopistoista, kuten Coloradon, Tukholman, Lorrainen ja Cardiffin St. Andrewsin yliopistoista.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)