Verkkouutiset

Suomen aivovuotoa kauhistellaan – ”sosialismi ei kiehdo”

Projektijohtajan mukaan monet koulutetut nuoret jättävät nyt Suomen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yrityksille palveluita tarjoavan kehitysyhtiö Witaksen projektijohtaja Kari Jarvansalo kertoo Twitterissä olevansa huolissaan nuorten maastamuutosta.

Hän nostaa esimerkiksi tapauksen nuoresta, joka kirjoitti vuonna 2015 Vääksyn Yhteiskoulusta ylioppilaaksi. Vuonna 2020 hän valmistui Aalto-yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Muuttaa perheensä, vaimo ja lapsi, kanssa USA:an. Hyvin kyllä ymmärrän ratkaisun. Sosialismi ei kiehdo, projektijohtaja lataa.

Erityisen paljon korkeakoulutettuja lähti Suomesta ulkomaille vuosina 2015-2016. Tuolloin lähtijöitä oli 4068 ja 3755. Vuonna 2017 määrä oli 3603. Yhteensä lähtijöitä on vuosittain yhä satoja enemmän kuin 2010-luvun alussa.

Jarvansalon mukaan kyseessä on laajempi ilmiö, jonka vaikutuksista Suomelle ei ole puhuttu tarpeeksi.

– Suomen kannalta tuossa aivovuodossa ongelmana tietysti on, että koko koulutuspanostuksesta ei saada mitään tuottoa, ehkä koskaan. Vaikutus huoltosuhteeseen on negatiivinen jos muuttajat jäävät pysyvästi uusiin kotimaihinsa, hän jatkaa.

Osa kommentoijista kertoo itsekin harkinneensa maastamuuttoa.

– Ollaan myös harkittu lähtemistä. Molemmilla työ, jota voi tehdä muuallakin ja lapset saisi uusia kokemuksia, eräs kiinteistönvälittäjä kommentoi.

S-pankin sijoitusjohtaja Mika Leskisen mukaan ongelma tulisi ottaa vakavasti.

– Sen sijaan että keskitytään houkuttelemaan tänne ulkomaisia korkeasti koulutettuja ihmisiä (epätoivoinen yritys), kannattaisi tosiaan ensin miettiä miten saadaan perälaudan vuoto pysäytettyä. Jos omat pysyy täällä, lienee pieni mahdollisuus saada edes joitain tänne päin, Leskinen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)