Verkkouutiset

Suomelta 20 miljoonaa lisää tukea seksuaali- ja lisääntymisterveyteen kehitysmaissa

Suomen valtio suuntaa 20 miljoonaa euroa lisää tukea seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseen kehitysmaissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoministeriöstä kerrotaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) ilmoittaneen Brysselissä järjestetyssä She Decides -konferenssissa, että Suomi antaa 20 miljoonaa euroa lisää tukea seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämiseen kehitysmaissa.

– Seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet ovat Suomen kehitysyhteistyön prioriteetti. Poliittisen ilmaston muutos ja erityisesti Yhdysvaltojen suunnittelemat leikkaukset uhkaavat keskeyttää merkittävän osan hankkeista, joiden avulla pyritään pelastamaan miljoonien tyttöjen terveys ja jopa henki. Reagoimme ahdinkoon panostamalla Suomena entistäkin enemmän naisten ja tyttöjen oikeuksien parantamiseen, Mykkänen totesi ministeriön tiedotteen mukaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suomen kehitysyhteistyövaroista maksettavaan lisärahoitukseen liittyy myös yksityisen sektorin rahoitusta. Iso-Britanniassa toimiva lasten hyväntekeväisyyssäätiö Children´s Investment Fund Foundation (CIFF) ilmoitti antavansa seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseen 10 miljoonan dollarin avustuksen. Yhteensä CIFF:n ja Suomen lisäpanos on noin 30 miljoonaa euroa.

Ulkoministeriöstä muistutetaan, että yli 220 miljoonaa naista elää maailmassa vailla toivomaansa ehkäisyä. Naisten ja tyttöjen oikeus päättää omasta kehostaan, naimisiin menosta ja lasten hankinnasta ovat keskeinen edellytys sille, että he voivat täysipainoisesti osallistua yhteiskuntiensa kehittämiseen.

– Kyse on turvallisista synnytyksistä, seksuaalisen itsemääräämisoikeuden vahvistamisesta, oikeudesta ehkäisyyn ja myös turvalliseen raskauden keskeytykseen – siis perustavista ihmisoikeuksista. Samalla tytön jokainen lisävuosi koulun penkillä lisää hänen tulevaa palkkaansa 10–20 prosentilla ja voidaan laskea, että seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sijoitettu euro tuottaa 120 euron hyödyn kansantaloudelle. Tuki naisten ja tyttöjen oikeuksille on tärkeä investointi kehitykseen, Mykkänen painotti.

Suomen 20 miljoonan lisärahoitus seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin sisältää muiden muassa kahdenvälisiä kehitysohjelmia Somaliassa, Afganistanissa ja Keniassa sekä Syyriassa humanitaarisen avun piirissä tehtävää työtä. Vajaa puolet kokonaissummasta, 9 miljoonaa euroa, kanavoidaan kansainvälisten kansalaisjärjestöjen kautta.

Kaikkiaan Suomen käynnissä olevien seksuaali- ja lisääntymisterveysohjelmien kokonaisrahoitus on 34 miljoonaa. Lisäksi YK:n väestörahasto UNFPA saa Suomelta yleistukea, joka viime vuonna oli 19 miljoonaa euroa. Myös monet ohjelma- ja hanketukea saavat kansalaisjärjestöt tekevät työtä seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)