Verkkouutiset

Jos Suomeen saapuvalla ei olisi todistusta sairastetusta koronatataudista tai rokotesarjasta, hänen olisi käytävä testissä ja jäätävä omaehtoiseen karanteeniin. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomeen saapuvan käytävä koronatestissä sakkorangaistuksen uhalla

Sosiaali- ja terveysministeriön johtajan mukaan ehdotetut rajasäännöt ehtivät voimaan aikaisintaan heinäkuussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja lakimuutoksista, joilla ehkäistäisiin ulkomailta Suomeen saapuvia covid-19-tartuntoja.

Kaikilta Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytettäisiin luotettavaa todistusta kuuden kuukauden aikana sairastetusta covid-19-taudista, saadusta hyväksyttävästä rokotussarjasta tai ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisen tuloksen osoittavasta testistä.

Jos Suomeen saapuvalla henkilöllä ei olisi esittää testitodistusta, hänen pitäisi käydä testissä Suomeen saavuttuaan ja uudelleen 3-5 vuorokauden kuluttua. Myös heidän, joilla on negatiivinen koronatestitodistus, tulisi käydä toisessa testissä 3-5 vuorokauden kuluessa Suomeen saapumisesta. Testeissä on käytävä sakkorangaistuksen uhalla.

Tartuntatautilääkäri ei määrää testien välillä viralliseen karanteeniin, mutta matkailijoille suositellaan omaehtoista karanteenia.

– Ennen toista testiä pitää välttää kontakteja. Ei määrätä karanteeniin, mutta ohjataan ja neuvotaan vahvasti olemaan ottamatta lähikontaktia, ja toisen testin jälkeen vapautuu omaehtoisesta karanteenista, sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus ja terveys -osaston johtaja Jari Keinänen selvittää Verkkouutisille.

Hän lisää, että tartuntatautilääkärillä on kokonaisarvioinnin perusteella kuitenkin aina mahdollisuus tehdä yksilöllinen karanteenipäätös, jos se katsotaan välttämättömäksi.

Rikoslakiin ehdotetaan muutosta, jolla säädettäisiin rangaistavaksi se, jos henkilö ei osallistu covid-19-testeihin.

Kesäkuussa tuskin voi vielä tulla Suomeen

STM:n Jari Keinäsen mukaan on erittäin vaikea sanoa, koska laki voisi tulla voimaan, sillä lausuntokierroksen jälkeen on vielä hallituksen käsittely ennen lakiesityksen antamista eduskunnalle. Lausuntoaika lakiehdotuksista päättyy 31. toukokuuta.

– Toivotaan, että tämä käsittely kaikissa näissä instansseissa olisi nopeata, että tämä olisi ehkä jo heinäkuussa voimassa, Keinänen sanoo.

Keinänen sanoo, että on vaikea ajatella, että Suomeen voisi vielä kesäkuussa tulla nyt ehdotettujen uusien sääntöjen mukaan.

Tällä hetkellä vain aivan välttämätön työmatkaliikenne Suomeen on sallittua.

Ehdotetut väliaikaiset muutokset tartuntatautilakiin ja rikoslakiin olisivat voimassa 31. toukokuuta 2022 asti.

Uusimmat
MAINOS