Verkkouutiset

Suomeen oli tulla Neuvostoliiton tv-monopoli – CIA:n dokumentit paljastavat USA:n kauhun

Ensimmäiset Suomessa 1950-luvulla näkyneet televisiolähetykset tulivat Neuvosto-Viron Tallinnasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

USA:n tulevan varapresidentin, liikemies Nelson A. Rockefellerin (1908-79) Suomea koskeva kirje on tullut esiin CIA:n arkistoista. Rockefeller kirjoitti sen marraskuussa 1955, jolloin hän toimi presidentin erityisavustajana toimenkuvanaan kehittää vastauksia Neuvostoliiton haasteisiin.

New York Times julkaisi tuolloin jutun, jossa kerrottiin venäläisten pyrkivän saavuttamaan Tallinnan lähetyksillä tv-monopolin Suomessa, jossa ei vielä ollut lainkaan omia televisiolähetyksiä. Neuvostoliiton kerrottiin lahjoittaneen televisiovastaanottimia Suomen johtajille presidentti J.K. Paasikivestä alkaen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Nelson Rockefeller reagoi kirjeellä CIA:n johtalle Allen Dullesille. Rockefeller kysyi, olisiko USA:n mahdollista auttaa Suomen tv-toimintaa alkuun antamalla tv-ohjelmia käyttöön ”kunnes Suomella on omaa ohjelmaa kaupallisella tai valtiollisella pohjalla”.

– Todellinen työ voitaisiin mielestäni tehdä maan kaivamiseksi neuvostoliittolaisten alta ilman suurempia kuluja, Nelson Rockefeller kirjoitti.

Toinen CIA:n arkistosta löytyvä tiedosto on lokakuulta 1955 ja käsittelee ”televisiokehitystä Suomessa”. Siinä kerrottiin, että kysymys Suomen tulevan tv-verkon perustamisesta joko läntiselle tai Neuvostoliiton tekniselle järjestelmälle oli tulossa nopeasti ratkaisuun.

Helsingin koeaseman kerrottiin lähettävän lähinnä USIS:n filmimateriaalia ja ”suomalainen yleisö ymmärtää sen myötä, että tv on tullut jäädäkseen”.

”Kommunistit luonnollisesti puhuvat neuvostojärjestelmän puolesta”, CIA:n muistio totesi ja esitteli Työkansan Sanomien lehtileikettä asiasta.

Kolmas CIA:n muistio asiasta oli perusteellinen katsaus Euroopan televisiotilanteesta joulukuulta 1955. Muistiossa todettiin ongelmaksi Neuvostoliiton vaikutusvalta uudessa mediassa.

Muistiossa todettiin Tallinnassa käynnistetyn Neuvostoliiton tv-aseman vaikutusta Suomen tilanteeseen käsitellyn useilla tavoilla.

”Neuvostoliitto on, osin kommunistinäkemyksellisten suomalaisten sanomalehtien kautta, ajanut Tallinnan aseman perustamista tarjoamaan tv-palvelua suurelle osalle Suomen väestöä. Neuvostohallitus on pyytänyt Suomen hallitukselta lupaa tuoda venäläisiä televisioita Suomeen ja erilaisia kauppajärjestelyjä tämän saavuttamiseksi – niiden joukossa venäläisten tv-vastaanottimien vaihtaminen suomalaiseen puuhun”, CIA totesi.

Muistiossa todettiin tilanteen Suomessa kuitenkin parantuneen viimeisen 30 vuorokauden aikana ”osin tuloksena USA:n Suomen suurlähetystön, USIS-Helsingin ja USA:n informaatiotoimiston toiminnan tuloksena”. Ylen kerrottiin ilmeisesti käynnistävän tv-aseman Helsingissä joskus 1958.

”Tiedot viittaavat siihen että tämä asema toimisi länsieurooppalaisilla standardeilla. Vaikuttaa siltä että suomalaiset valmistajat tekevät tv-vastaanotinten pääosan paikallista tarvetta varten”, CIA huokasi helpotuksesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)