Verkkouutiset

Suomalaiskansanedustajat vetosivat lainsäätäjiin rasismin torjumiseksi

Suomalaiset kansanedustajat vetosivat lainsäätäjiin rasismin torjumiseksi Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

Kansanedustajat Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Pirkko Mattila (ps.) painottivat, että ennaltaehkäisevien toimenpiteiden sekä lakien tehokkaan toimeenpanon ja valvonnan pitää olla ensisijaisia välineitä rasismin torjunnassa.

Yleiskokouksen käsiteltävänä oli ruotsalaisen kansanedustajan Jonas Gunnarssonin raportti rasismin ja suvaitsemattomuuden torjumisesta sekä brittikansanedustaja David Daviesin raportti poliisivoimissa esiintyvästä rasismista.

Euroopan neuvoston maahanmuuttokomitean varapuheenjohtaja Anne-Mari Virolainen korosti, että parlamentaarikot voivat omalla esimerkillään edistää suvaitsevaisuutta ja torjua vihapuhetta.

– Parlamentaarikoilla on velvollisuus johtaa vastuullista keskustelua yhteiskunnan epäkohdista ja toimeenpanna toimivia lakeja rasismin torjumiseksi. Meidän pitää tarttua vihapuheiden pohjimmaisiin syihin ja äänekkäästi vastustaa viharetoriikkaa.

– Poliitikoilla on erityinen vastuu vaalikampanjoiden yhteydessä. Maahanmuuttajia leimaavat ilmaisut vain vahvistavat muukalaisvastaisia mielipiteitä ja lisäävät suvaitsemattomuutta yhteiskunnissa, Virolainen sanoi.

Pirkko Mattilan mielestä on tärkeää, että rasismi ja suvaitsemattomuus on nostettu esiin. Hän painotti, että ylisäännöstelyä pitäisi kuitenkin välttää, jotta poliisilla säilyy toimivalta hoitaa tehtävänsä.

– Meidän ei tulisi vain osoittaa syyttävää sormea poliisin toimintaa kohtaan, vaan etsiä rakentava lähestymistapa asiaan. On tehtävä selväksi, että rasistinen käytös ei ole hyväksyttävää. Tärkein keino rasismin torjuntaan poliisivoimissa on poliisien kouluttaminen. Samalla tulee rohkaista monimuotoisuuteen poliisien rekrytoinnissa, Mattila huomautti.

Uusimmat
MAINOS