Startupit ovat edesauttaneet Suomen puolustusteollisuussektorin kasvua maamme liityttyä Naton jäseneksi viime vuonna. Suomen Teollisuussijoitus Oy:n raportin mukaan yhtiöiden liikevaihdot ovat kasvaneet 30–40 prosenttia.
Tesin selvitys paljastaa, että ”Nato-osinkoa” syntyi eniten kaksikäyttöyrityksissä, jotka saivat jäsenyydestä vetoapua nopeampaan kasvuun kuin puhtaissa puolustusalan yrityksissä. Raportin mukaan monet alan vakiintuneet yritykset lisäävät investointeja sitä mukaa kuin niiden kansainvälinen ulottuvuus laajenee hyötyäkseen Nato-kumppanuuksista ja sopimusmahdollisuuksista.
Tesin tutkimuspäällikkö Jakob Sandellin mukaan kaksikäyttöyritykset, jotka tarjoavat ratkaisuja niin siviili- kuin sotilaskäyttöönkin eivät ainoastaan kasva nopeasti, vaan houkuttelevat myös kotimaisia ja ulkomaisia sijoittajia.
– Vaikka vanhimmat suomalaiset puolustusteollisuusyritykset ovat 1800-luvulta, ala on kokonaisuudessaan vielä nuori. Kehitys on kuitenkin nyt ripeää: uusia yrityksiä perustetaan hyvää vauhtia, ja kasvuluvut näyttävät erittäin hyviltä, hän kommentoi.
Tesin selvitys sisältää 368 kotimaisella puolustussektorilla toimivaa yritystä, joista 144 arvioitiin nopeasti kasvaviksi startupeiksi ja kasvuyrityksiksi.
Yli kolmanneksella suomalaisista kaksikäyttötuotteita tarjoavista yrityksistä on raportin mukaan sijoituspääomaa ja omistajina yksityisiä pääomasijoittajia. He ovat tällä hetkellä kaksikäyttöyritysten suurin yksittäinen sijoittajaryhmä. Näiden yritysten kasvupääoman tarpeet ovat kasvaneet sijoittajien kiinnostuksen, vientilisenssien ja myynnin kasvun myötä.
Tesin sijoitusjohtaja Keith Bonnicin mukaan kasvurahaa tarvitaan, jotta tuotanto saadaan vastaamaan kasvanutta tarvetta, sillä alan myynti on hyvässä nousussa, ja vientilupien määrä on kasvanut runsaasti.
– Suomalaisesta kilpailukyvystä puolustusteollisuudessa kertoo myös se, että kotimaisilla toimijoilla on asiakkainaan maailman suurimpia puolustusalan yrityksiä ja Nato-maiden puolustusvoimia, hän kommentoi.
Vakiintuneempien puolustusteollisuuden yritysten havaittiin selvityksessä tuottavan kohtalaista kasvua. Alan uudet yritykset kasvavat maltillisesti, mutta niiden kannattavuus on heikko. Selkeästi puolustusteknologiaan keskittyvien yritysten on paljon vaikeampi saada esimerkiksi pääomasijoituksia.
– Monia pääomasijoittajia sitovat rahastosopimukset, jotka saattavat estää sijoitukset niin sanotusti sotateknologiaan. Kaksikäyttöratkaisuja tarjoavia yrityksiä tämä rajaus ei koske, sillä niillä on aina myös selkeä kaupallinen käyttötarkoitus, Bonnici sanoo.