Verkkouutiset

Suomalaiset ovat yhä tunnollisia laskunmaksajia

Suomalaisista 83 prosenttia kertoi maksavansa laskunsa aina eräpäivään mennessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perintätoimisto Intrum Justitia toteutti kesän aikana maksutottumuksia koskevan kyselytutkimuksen kuluttajille. Yhdeksättä kertaa toteutettuun kyselyyn vastanneista 83 prosenttia kertoi maksavansa laskunsa aina eräpäivään mennessä. Lukema on pysynyt jo vuosia lähes samana.

Puolta suomalaisista on kuitenkin joskus muistutettu maksamattomasta laskusta. Isoa osaa tosin vain kerran, mikä sekin kertoo osaltaan siitä, että laskun maksu voi joskus unohtua tunnolliseltakin maksajalta.

Yli puolet maksumuistutuksen tai perintäkirjeen saaneista kertoi syyksi unohduksen tai muun huolimattomuuden.

– Koska maksuja jää paljon rästiin unohduksen tai muun huolimattomuuden vuoksi, maksamattomista laskuista on tärkeää muistuttaa tuoreeltaan. Näin kaikkien osapuolten kulut pysyvät parhaiten kurissa, muistuttaa johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

Keskimäärin suomalainen on tunnollinen ja tarkka maksaja.

– Suomalaisia on kuitenkin tässäkin asiassa monenlaisia. Osa maksaa säntillisemmin ja osa on maksuasioissa hyvinkin huolettomia. Täysin välinpitämättömiä, todellisissa maksuvaikeuksissa olevia maksajia on maassamme kuitenkin varsin vähän, Iskala kuvailee.

Laskunmaksun unohtaminen silloin tällöin ei vielä ole ongelma – eikä sekään, jos toisinaan joutuu pyytämään eräpäivän siirtoa tai tekemään isolle laskulle maksusuunnitelman. Ongelmalliseksi tilanne menee siinä vaiheessa, kun maksamattomat laskut alkavat kasaantua.

– Maksuviiveet ja -häiriöt ovat kasaantuneet samoille henkilöille, ja kun niiden määrä on kasvanut, se on merkinnyt samojen henkilöiden maksuvaikeuksien pahenemista. Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut, ja myös maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on kasvanut, Iskala kertoo.

Avoimuus ja sopiminen ovat avainsanoja silloin, kun laskun maksu ei jostain syystä onnistukaan.

– On kaikkien osapuolten etu, ettei laskua jätetä lojumaan, vaan sen maksusta sovitaan yhdessä velkojan kanssa. Yleensä sekä myyjälle että ostajalle sopiva ratkaisu on neuvoteltavissa, Iskala kertoo.

Sopimalla voi välttyä ylimääräisiltä kuluilta ja maksuhäiriöltä. Onkin hyvä muistaa, ettei maksumuistutus tai perintäkirje vielä merkitse maksuhäiriömerkintää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)