Verkkouutiset

Suomalainen insinööri ei paljon etiikasta piittaa

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset diplomi-insinöörit eivät pidä eettisiä kysymyksiä tärkeinä työssään.

Turun yliopiston ja Virginian teknillisen yliopiston tutkijat ovat selvittäneet suomalaisten työssäkäyvien diplomi-insinöörien suhtautumista eettisiin kysymyksiin työssään.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että diplomi-insinöörit eivät pidä eettisiä kysymyksiä tärkeinä työssään.

– Tämä koskee etenkin nuoria insinöörejä. Mitä vanhemmaksi diplomi-insinööri tulee, sitä tärkeämmäksi myös eettiset kysymykset nousevat, kertoo tekniikan koulutuksesta väittelevä Ville Taajamaa Turun yliopiston tiedotteessa.

Tutkijat tarkastelivat myös, miten nuorten diplomi-insinöörien asema työelämässä vaikuttaa eettisyyteen.

– Asema ei tutkimuksemme mukaan vaikuta suhtautumiseen. Esimiehet ja asiantuntijat eivät kummatkaan pitäneet eettisiä kysymyksiä tärkeinä työssään, Taajamaa kertoo.

Tutkimus perustui Tekniikan Akateemisten Liiton vuosina 2014 ja 2016 teettämiin kansallisen tason kyselyihin.

– Koulutuksen tulisi nyt ja tulevaisuudessa vastata paremmin yhteiskunnan ja elinkeinoelämän kompleksisten ja kokonaisvaltaisten ongelmien haasteeseen. Tänä päivänä tekniikan osaajalta vaaditaan enemmän kuin pelkkiä ongelmanratkaisu- ja teknisiä tietoja ja taitoja. Jotta monitieteellisiä ja kokonaisvaltaisia insinöörityön tuloksia saadaan aikaan, on insinöörien ymmärrettävä ja huomioitava toimintansa eettiset ulottuvuudet, Taajamaa toteaa.

Tutkimus toi Taajamaan mukaan esiin laajemman kysymyksen suomalaisen tekniikan koulutuksen laadusta, sisällöistä ja metodeista.

– Voiko pelkkiin luonnontieteisiin ja esimerkiksi kauppatieteisiin perustuva koulutus vastata tulevaisuuden haasteisiin koko yhteiskunnan teknistyessä ja ongelmien tullessa entistä monimutkaisemmiksi, Taajamaa kysyy.

Tutkimus on julkaistu European Journal of Engineering Education -julkaisussa:

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)