Verkkouutiset

Sunnuntaisuomalainen: Alaikäisten tyttöjen into muuttua pojaksi ihmetyttää professoria

Noin 35 alaikäiselle transsukupuoliselle nuorelle on alettu antaa hormonihoitoja sen jälkeen, kun hoidot tulivat mahdollisiksi kolme vuotta sitten, kertoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen.

Kaikkiaan sukupuoli-identiteetin mahdollista häiriötä on tutkittu 140 nuorelta Tampereen ja Helsingin yliopistollisissa keskussairaaloissa. Heistä suurin osa, yli sata, on tyttöjä, jotka haluaisivat olla poikia.

Hormonihoidoilla heikennetään omaa biologista sukupuolta ja vahvistetaan vastakkaisen sukupuolen ominaisuuksia.

Hoitoon hakeutuneiden nuorten suuri määrä yllätti Tampereen yliopiston nuorisopsykiatrian professorin Riittakerttu Kaltiala-Heinon. Toinen yllätys hänelle oli se, että Suomessa hoitoihin hakeutuvien enemmistö on tyttöjä, kun muualla Euroopassa tutkittavaksi hakeutuu enemmän poikia.

Syytä ilmiöön ei tiedetä.

– Nuorisoikäiselle on tyypillistä identiteettihämmennys, epävarmuus siitä, kuka olen, kuka minun pitäisi olla ja mikä minä oikeasti olen. Tässä ajassa ratkaisuksi tarjoutuu sukupuoli, jonka korjauksen ajatellaan ratkaisevan kerralla kaikki ongelmat, Kaltiala-Heino pohtii.

Nuorisopsykiatrian professori perää malttia transsukupuolisten etuja ajavilta kansalaisjärjestöiltä, jotta hämmentyneen nuoren sukupuoli-identiteettiä ei lyötäisi lukkoon liian aikaisin. Alaikäisiä ei leikata mutta jo varhain aloitetut hormonihoidot voivat aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia kehoon. Vakavin seuraus on mahdollinen hedelmättömyys.

Päätöksentekoa mutkistaa se, että aivojen nuoruusiän kehitys edellyttää sukupuolihormonien erittymistä. Hollantilaistutkimuksessa selvitetään parhaillaan, haittaako varhain aloitettu hormonihoito aivojen kehitystä.

Transihmisten oikeuksia puolustavan Trasek ry:n puheenjohtaja Antti Karanki korostaa Sunnuntaisuomalaisessa alaikärajojen sijaan jokaisen nuoren yksilöllistä tarvetta hoitoihin. Hän muistuttaa transnuorten korkeasta itsemurhariskistä.

– Onko odotettava, että ihmiselle tulee paljon vaikeuksia vai pystytäänkö hänelle antamaan aikaisemmin hoitoja, joita hän tarvitsee ja haluaa, Karanki kysyy.

Keskustelu transsukupuolisten hoidosta on kuumentunut niin, että alan asiantuntijat ja heidän perheensä ovat saaneet transaktivisteilta tappouhkauksia.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)