Verkkouutiset

Stubb kehottaa yrityksiä menemään Afrikkaan

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) kehottaa yrityksiä pohtimaan kaupantekoa Afrikassa.

– Afrikka on meidän seuraava Kiina, julisti Stubb tiistaina vientiä edistävän Team Finlandin seminaarissa Helsingissä.

Stubbin edellinen vienninedistämismatka suuntautui Sambiaan ja Tansaniaan, ja hän itsekin arveli ehkä vielä olevansa hiukan Afrikan lumoissa.

Hän kuitenkin varoitti, että Afrikan suhteen voi käydä niin kuin muutamille yrityksille kävi Kiinan suhteen kymmenen vuotta sitten: tultiin liian myöhään ja liian hissukseen.

Stubbin mielestä meidän pitää päästä eroon ajatuksesta, että Afrikka on pelkästään kehitysapua. Afrikka on hänen mukaansa erittäin dynaaminen manner, jossa on 54 maata eli neljännes maailman maista ja noin miljardi ihmistä.

– Me emme voi ajatella Afrikkaa ainoastaan kehitysavun kohteena, vaan sitä pitää miettiä kaupan kohteena, Stubb painotti.

Hän muistutti, että Suomi on antanut perinteisesti vahvaa kehitysapua Tansanialle, Sambialle, Mosambikille, Etiopialle ja Kenialle. Näissä maissa Suomella on hyvä maine.

– Miettikää, mikä maaperä meillä on toimia näissä maissa, Stubb sanoi.

Stubb myös korosti, että kehitysapu on hieno asia, kun se kohdennetaan oikein, mutta nyt Afrikassa on hänen mukaansa mentaliteetti muuttumassa.

Afrikan osuus maailmantaloudesta on tällä hetkellä vain noin 1,5 prosenttia, mutta siellä asuu kuudesosa maailman väestöstä ja siellä on luonnonvaroja.

– Miettikää, missä on kasvavat markkinat, Stubb kehotti.

Team Finland puhaltaa yhteen hiileen

Team Finland on suomalaisten toimijoiden yhteistyöverkosto, jonka tarkoitus on edistää Suomen asiaa maailmalla.

Verkoston ytimen muodostavat työ- ja elinkeinoministeriö, ulkoministeriö, opetus- ja kultuuriministeriö sekä Suomen ulkomaanedustustot, Finpro, Tekes sekä kulttuuri- ja tiedeinstituutit.

– Lähtökohta on erittäin yksinkertainen. Noin 40 prosenttia Suomen bruttokansantuotteen arvosta tulee viennistä. Se happi, jota meidän talous hengittää on kansainvälisyys ja vienti, Stubb kuvaili.

Team Finlandilla on hänen mukaansa mukaan viisi tehtävää. Ne ovat yritysten kansainvälistymisen edistäminen, ovien avaaminen yrityksille, toimintaympäristöjen kartoittaminen, investointien tuominen Suomeen ja maakuvan luominen Suomesta.

– Minä itse näen tämän vahvasti verkostomallina, osittain myös henkisenä tilana, jossa me olemme yrittäneet tuoda yli tuhat veronmaksain varoilla maksettavaa vienninedistäjää tässä maassa tavalla tai toisella toimimaan kimpassa, Stubb selvitti.

Lue myös:

Suomalaisyritykset eivät halua vieraisiin vientimaihin vaan sinne minne ennenkin

Uusimmat
MAINOS