Verkkouutiset

Stubb ja Räty: Kokoomuksen sote-linja on valinnanvapaus

Kokoomukselle tärkeintä sote-uudistuksessa on se, että palvelut rakennetaan ihmislähtöisesti, ei hallinnon näkökulmasta, sanovat kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb ja sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty.

Alexander Stubbin ja Laura Rädyn mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon tärkein tehtävä tulevina vuosikymmeninä on pitää huoli siitä, että ihmiset saavat tarvitsemansa palvelut vaikuttavasti, laadukkaasti ja oikea-aikaisesti.

– Tavoitteen saavuttaminen vaatii valinnanvapauden nostamista uudistuksen keskiöön, he sanoivat esitellessään kokoomuksen sote-linjaa maanantaina.

– Jokaisen suomalaisen on voitava luottaa siihen, että laadukkaita julkisia palveluita saa, kun niitä tarvitsee. Me emme tarvitse jonotusta tai luukulta toiselle pompottelua, vaan valinnanvapautta, pääministeri Stubb linjasi.

Valinnanvapausmallin toteuttaminen on Ruotsissa johtanut perusterveydenhuollon palveluiden saatavuuden parantumiseen. Ruotsalaisista 90 prosenttia saa ajan terveysasemalleen viikon sisällä.

– Miksi emme toteuttaisi tätä mallia meille sovitettuna myös Suomessa? Sote-uudistuksessa keskeistä on uudistaa rahoitusjärjestelmä valinnanvapautta tukevaksi ja siirtää järjestämisvastuu nykyistä laajempien harteiden vastuulle, Räty sanoi.

Hänen mukaansa keskustelu sote-uudistuksen ympärillä on keskittynyt liiaksi hallintorakenteisiin. Kokoomukselle tärkeää on, että hallintorakenteet tukevat laadukasta ja järkevää toimintaa.

Sote-alueiden lukumäärän on mahdollistettava tuottavuuden kehittymien ja siksi niitä ei Rädyn mukaan voi olla enempää kuin nykyisiä sairaanhoitopiirejä.

– Suhtaudumme ylimääräiseen verotuksen tasoon varauksella. Kansalaisten verorasitetta ei tule nykyisestä lisätä, pikemminkin päinvastoin, Räty sanoi.

Kokoomuksen mielestä sote-uudistuksessa palveluiden järjestäminen ja tuottaminen on erotettava toisistaan.

– Oleellista on, että syntyvä sote-ratkaisu mahdollistaa kilpailun palveluntuottajien välillä ja edesauttaa uusien innovaatioiden syntymistä. Järjestämisvastuun ollessa alueilla, pitää palveluita voida tuottaa kunnissa ja lähellä ihmisiä. Palveluketjujen integraatio on tärkeää ja siitä huolehtii vahva alueellinen järjestäjä, Räty sanoi.

Uusimmat
MAINOS