Verkkouutiset

Sosiaalihuollon ammattihenkilöt rekisteriin, toiminta luvanvaraiseksi

Keskeisten sosiaalihuollon ammattien laillistaminen, rekisteröinti ja valvonta uudistuu ensi vuonna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uudistuksen piiriin kuuluvia ammatteja ovat sosiaalityöntekijä, sosionomi ja geronomi. Lisäksi lähihoitajalle annetaan sosiaalihuollon ammattihenkilön nimikesuoja.

Hallituksen kesäkuun lopussa eduskunnalle antaman lakiesityksen mukaan Sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto Valvira myöntäisi oikeuden harjoittaa sosiaalihuollon ammatteja ja käyttää lähihoitajan nimikettä.

Lisäksi Valvira ryhtyy pitämään sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriä samaan tapaan kuin se nyt ylläpitää rekisteriä terveydenhuollon ammattihenkilöistä.

Sosiaalihuollon ammattirekisteriin merkitään esityksen mukaan muun muassa henkilötiedot, tiedot ammatinharjoittamisoikeudesta ja sen mahdollisesta rajoittamisesta tai poistamisesta, tutkintotiedot sekä mahdolliset huomautukset.

Sosiaalihuollon asiakkaalla ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta varmistua työntekijän pätevyydestä, vaikka sosiaalialan ammattitoiminnalla on usein suuri oikeusvaikutus asiakkaan elämään. Jatkossa asiakas voisi hakea sosiaalihuollon ammattihenkilörekisterin julkisesta palvelusta tiedon nimestä, rekisteröintinumerosta, syntymävuodesta sekä ammatinharjoittamisoikeuden rajoittamisesta.

Lain tarkoituksena on sosiaali- ja terveysministeriön mukaan edistää asiakkaiden oikeuksia sekä ammatillisen henkilöstön tehtävärakenteiden ja työnjaon uudistamista.

Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alkupuolella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)